We hebben in april 2017 meegedaan aan 'Jouw Toekomst Verhaal', een initiatief van de gemeente Bergen op Zoom om de gemeente vorm te geven naar de wens van de inwoners. Burgerparticipatie dus. Al zittend op grote strobalen op Fort de Roovere praatten we met allerlei mensen over hoe Bergen op Zoom er in de toekomst uit zou moeten zien.
Dit schreef de gemeente destijds daarover: "Ook jij kunt een rol spelen in de toekomst van Bergen op Zoom. Wat maakt jou trots en wat zijn jouw dromen? Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal! Doe mee met de toekomstgesprekken en speel een rol in de trailer van Bergen op Zoom 2025. Samen schrijven we het script, samen gaan we bouwen aan een nog mooier Bergen op Zoom!" Met open armen werden we ontvangen door de gemeente. Enkele weken later zaten we al aan tafel met de wethouder. Ons plan paste precies binnen de doelen van de gemeente!
Het jaar 2025 leek nog ver weg. Nu zijn we zeven jaar verder en nog steeds is er geen toekomstperspectief voor Het Oererf. Hoe kan dat? Zijn we in onmin met de gemeente? Nee, zeker niet. Willen ze ons plan tegenhouden? Nee, absoluut niet. Zijn we voor hen een prioriteit? Nee…, dat ook niet. Een tijd terug hebben we weer gesproken met de huidige wethouder. Het was een super positief gesprek, maar toch komen we niet verder.
Dat is erg frustrerend. Want we kunnen bedenken en doen wat we willen, maar we zijn écht afhankelijk van de gemeente. Zij bepalen of onze plannen ergens gerealiseerd kunnen worden.
Hee hallo, hier zijn we!
Ondertussen zien we steeds vaker in de gemeente de boodschap over duurzaamheid, groene idealen en biobased bouwen voorbij komen. Daar willen we graag op inspelen. En dat doen we ook, zwaaiend en roepend: "Hee hallo, hier zijn we!" In eerste instantie waren we ook uitgenodigd om ons verhaal te vertellen op het symposium eind april. Maar na ons laatste gesprek bij de gemeente in november, krijgen we weinig tot geen respons meer.
Inmiddels zijn na zeven jaar een aantal van de Oerkinderen bijna volwassen. De droom om hen te zien spelen en rondstruinen op Het Oererf is voorbij. En er zijn meer gezinnen aangesloten met de droom van spelende kinderen in ons groene straatje. Straks worden we niet meer dan een Knarrenhof. Niks mis mee, maar dat was niet ons doel.
En nu? Een andere gemeente benaderen? Een nieuwe beste vriend zoeken? Het lijkt een reële optie. Maar het zou ook betekenen dat we afscheid moeten nemen van een vriend die ons zeven jaar geleden zo hartelijk ontving. En dat is toch lastig. Want we zagen in deze vriend een geweldige kameraad. Eentje om op te bouwen.
[Op de strobalen bij Fort de Roovere, Toekomstgesprekken, 2017]
[In gesprek bij de wethouder n.a.v. de Toekomstgesprekken, 2017]
[Ons verhaal op de website van de gemeente, interview, 2017, #jouwtoekomstverhaal ]
[Presentatie op de Communicatievisie-bijeenkomst van de gemeente door Oerervers over Het Oererf als voorbeeld van een burgerinitiatief, 2017]
Comments