top of page

IN DE MEDIA

Hieronder diverse berichten die over Het Oererf in de media zijn verschenen. Van leuke posts en aankondigingen tot aan persoonlijke interviews.

BN/De Stem - 15 december 2023

Aanwezigheid bij doorstart Waterpoort 

Als onderdeel van het samenwerkingsverband van de Waterpoort is Het Oererf genoemd als initiatief van de Waterpoort Academy in het artikel van BN/De Stem. Mario was aanwezig op deze netwerkdag in het Mauritshuis in Willemstad. Mario heeft ook ons initiatief voor een ecologische woongemeenschap toegelicht voor het publiek. Hierover lees je verder in zijn post hier op het Oerblog op de website.

Lees het hele artikel van BN/De Stem hier...

Afbeelding van WhatsApp op 2023-12-14 om 15.51_edited.jpg

Waterpoortwerkt.nl - 9 februari 2023

Deelnemer Waterpoort Academy Editie 12

Op de site van De Waterpoort Academy heeft Het Oererf een eigen pagina gekregen. Mario staat, als initiatiefnemer van ons woonproject, tussen de deelnemers van de 12e editie. Er is ook een tof filmpje gemaakt door de Waterpoort om ons project nog beter in beeld te brengen. De mooie opnames zijn gemaakt bij de moestuin van 'Van Bergse Bodem'.

'Al een tijdje is Mario Jenneskens in de weer om een woongemeenschap op poten te zetten voor acht gezinnen op de Brabantse Wal. Het moet een woongemeenschap worden met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk, want – zo zegt Mario – ‘Als mens en natuur in balans zijn, wordt je blijer’. ‘We willen samen leven en voor elkaar zorgen, maar ook mensen uitnodigen op ons erf voor workshops en rondleidingen’; zo zegt hij. Zijn droom lijkt niet ver van de hedendaagse realiteit en sterker nog; hij lijkt invulling te willen geven aan iets wat de maatschappij en daarmee ook de overheid graag ziet gebeuren. En tóch liep hij tegen muren aan. Zodoende kwam hij terecht bij de Waterpoort Academy en deed mee met Editie 12.' 
Lees het hele stuk hier...  

BN/De Stem - 8 februari 2023

'We komen steeds dichter bij het deurtje dat open staat.'

Deze uitspraak deed Mario in het interview met BN De Stem. Het geeft mooi aan waar we nu staan. Samen met twee andere projecten die zijn ontstaan vanuit de Waterpoort Academy staat Het Oererf even goed in de spotlight. Hopelijk brengt het ons project meer onder de aandacht bij de regionale politiek.

'Mario Jenneskens kan het zo uittekenen. Een woonerf met ruimte voor acht huishoudens. Met een gemeenschappelijke keuken en een multifunctionele ruimte. Gebouwd van ecologische materialen, zoals stro en leem. En het heet de Ecologische Woongemeenschap Het Oererf. Jenneskens (43) is al vijf jaar met zijn plannen bezig. Zo gauw hij en de andere Oerervers uit het kernteam een stuk grond kunnen bemachtigen, zal de ontwikkeling in een stroomversnelling komen.'
Lees het hele artikel hier...  

Foto van Mario uit BNDeStem

Foto: BNDeStem / Tonny Presser

bn de stem 8-2-23 a
bn de stem 8-2-23 b

NRTI Media - december 2022

Dromen werkelijkheid maken in West-Brabant

Doordat Mario ons project heeft ingebracht bij de Waterpoort Academy is er een mooie eindpresentatie geweest van alle mooie projecten die spelen in de regio. Bij deze eindpresentatie waren verschillende belanghebbenden en was ook de media aanwezig. Hier een stuk wat is gemaakt en door verschillende mediakanalen is gedeeld.

63b77519-6649-403a-b651-4df44f7799fc.jfif

'Als mens en natuur in balans zijn, word je blijer,’ zegt Mario Jennekens, bedenker van het Oererf. Zijn droom is om met acht huishoudens een woongemeenschap te vormen ergens op de Brabantse Wal.  Hun ecologische voetafdruk moet zo klein mogelijk blijven, want hij staat liever letterlijk met zijn voeten in de modder. ‘We willen samen leven en voor elkaar zorgen, maar ook mensen uitnodigen op ons erf voor workshops en evenementen.’ De gemeente Bergen op Zoom is op zoek naar kleine wooninitiatieven en Mario’s plan komt dus op een goed moment. Er zijn al vier huishoudens die mee willen doen. Nu nog een locatie!'
Lees het hele artikel hier...  

Duurzaam Bergen op zoom - januari - maart 2021

Aandacht voor ons vierjarig bestaan

Omdat we een 'duurzame doener' zijn van Duurzaam Bergen op Zoom, vonden ze het leuk aandacht te besteden ons vierjarig bestaan. Met onze stukjes hopen we andere mensen te inspireren, stimuleren en informeren over  duurzame keuzes. 

'Hoera, deze maand is het feest bij Duurzame Doener Het Oererf! De woongemeenschap in oprichting viert haar vierjarig bestaan!
Hoe kijken deze enthousiastelingen terug op deze tijd? En worden ze nooit eens ongeduldig? We vroegen het aan de Oerervers zelf.

"Idealisme, enthousiasme, inzet, geduld, lef en een scheutje geluk: dit zijn wel de belangrijkste ingrediënten voor het slagen van ons project tot nu toe. Waarom idealisme? Je moet weten waarvoor je het doet, anders ben je er na een jaartje al wel klaar mee. We weten met de groep mensen die we nu hebben dat we écht die ecologische woongemeenschap neer willen zetten.
We willen daarin ook niet te veel concessies doen. Dat vraagt geduld. Er zijn best veel dingen veranderd en aangepast, maar de kernwaarden zijn keihard overeind blijven staan.
Tóch weten we ook dat we dit allemaal kunnen doordat we het écht gezellig met elkaar hebben. Als iedereen steeds afstandelijk, of erger, chagrijnig zou zijn, hadden we misschien al lang de handdoek in de ring gegooid, haha! Dus ook plezier is een onmisbaar ingrediënt! "

Binnenkort meer vanuit de Oerervers over hun duurzame aanpak en tips voor anderen met dezelfde droom!'

143729271_1530707797318773_7022016386483
Logo-Duurzaambergen-op-Zoom

Deze posts en meer over Duurzaam BoZ is te vinden op Facebook en Instagram.

Instagram_description_ content=_Duurzaam

Het Oererf en 4 belangrijke tips 

Hoe zorg je dat je ideale droomwens werkelijkheid wordt? Daar hebben de doeners van Het Oererf na vier jaar wel wat ideeën over. Vandaag delen zij hun 4 belangrijke tips. We zijn een stuk wijzer dan aan het begin! We delen graag enkele wijze lessen die wij hebben geleerd, voor diegene die dezelfde plannen of idealen hebben.

Lees verder op Instagram of Facebook.

Instagram_duurzaambergenopzoom_158802042

Het Oererf over duurzaamheid

Zomaar een zonnig plaatje op een grijze dag? Nee, zeker niet! Vandaag zetten we Het Oererf weer even in de spotlights. Op de website van Duurzaam Bergen op Zoom kun je lokale projecten zien die bijdragen aan een of meerdere SDG’S. De Verenigde Naties hebben in totaal 17 sustainable development goals opgesteld, die de wereld een betere plek moeten maken in 2030.

Lees verder op Instagram of Facebook

Artikel Het Oererf BN/De Stem

Je kunt ook luisteren naar het artikel. Klik op de audio hierboven.

BN/De Stem - 23 februari 2020 - artikel rubriek GROENBEWUST

'Bij Het Oererf gaat samen delen boven eigen bezit'

Zoals we eerder hebben aangekondigd, hadden we in februari een erg leuk interview met Caroline, journaliste van BN/De Stem. Voor de rubriek GROENBEWUST wilde zij graag ons verhaal horen en dit delen in de krant. Het is een mooi verhaal geworden over de verschillende aspecten van het opzetten van een woongemeenschap. De foto's voor bij het artikel hadden we (nog net voor de Corona crisis!) gemaakt hij Hoeve Hildernisse in Bergen op Zoom. Dat zorgde voor leuke taferelen. Het waaide alleen ontzettend. Hieronder staan we ook met de varkens. Op 26 maart kwam het in de papieren editie, op 29 maart verscheen het artikel online op de website van BN/De Stem.

Lees hier het artikel online...

Meer over Hoeve Hildernisse, de locatie waar de foto's zijn gemaakt, vind je hier.

Foto op Hoeve Hildernisse
Het Oererf papieren editie BN/De Stem

BN/De Stem - 23 februari 2020 - aankondiging

Interview t.b.v. artikel Het Oererf

We hadden een erg leuk interview met een journalist van de krant BN/De Stem. Zij wilde meer over ons project weten. Astrid, Laura en Barbara hebben een uur met haar gesproken over duurzaamheid, samen leven, pionieren en onze rol als Oerervers.

We hadden het diepte-interview op een mooie plek: bij de Stayokay in het bos van Bergen op Zoom. 

Binnenkort komt het artikel in de krant!

Stayokay 23 februari 2020
Stayokay 23 februari 2020
Foto van het gebouw van De Kraaijenberg

KijkopBergenopZoom.nl - 6 januari 2020 - kijkopbergenopzoom.nl

'Infomiddag Het Oererf' 

De Oererfmiddag is een leuke en actieve informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden van ecologische woongemeenschap Het Oererf. Op deze middag kun je al je vragen stellen, toekomstige bewoners ontmoeten of je bij laten praten over de laatste ontwikkelingen. Daarnaast mogen bezoekers meedenken en -doen!

Lees verder....

Hetkanwel.nl - oktober 2019 

'Leven in een woongroep; zo houd je tijd over om te genieten van het leven'

Afgelopen week is Laura namens Het Oererf geïnterviewd door Asceline Groot van hetkanWEL, een supertoffe positieve organisatie die elke dag mooi nieuws brengt over groener, eerlijker en leuker leven. Voor ons een inspiratiebron en nu zijn wij wellicht met ons verhaal weer inspiratie voor anderen!!

Wij hadden zelf gereageerd op een eerder verhaal over Chinese vriendinnen die een huis voor hen samen hebben gekocht voor als ze later met pensioen zijn. Wij vonden dat dat ook al eerder kon. Die reactie werd door hetkanWEL opgepakt.

In het artikel komt sterk het sociale stuk naar voren, waarom het zo fijn is om verantwoordelijkheden, taken, zorg voor huis en kinderen samen te delen.
Lees meer....

print screen van de website van HetKanWel van het artikel over ons

ZuidWesttv - oktober 2019 

WATT STRAKS?!

Tijdens de Brabantse Wal Dag zijn we door Carl Samuels (adviseur duurzaamheid) voor het programma Watt Straks?! geïnterviewd over ons project. Alles staat in dit programma in het teken van duurzaamheid in de regio. Barbara vertelt over wat ons project inhoudt en wat we willen bereiken. Op de achtergrond zie je de andere Oerervers achter de stand staan die we hadden op het duurzaamheidspaviljoen op deze warme en leuke Brabantse Wal Dag!

Als je het programma ook interessant vindt: hier de complete aflevering van deze Watt Straks?! op ZuidWesttv.

ZuidWesttv - september 2019 

Opruimactie 'Hoe fris is jouw strand?'

We deden mee aan de opruimactie 'BoZBeach' georganiseerd door FRIS presentaties & SUPSufariNL. Dit om zwerfafval tegen te gaan en bewustwording hiervoor te creëren.

Op 29 september werd de actie aan de Bergse plaat in Bergen op Zoom gehouden. Het weer zat niet mee, maar het gevoel van samen aanpakken zat er goed in. Wij hadden zes vertegenwoordigers vanuit Het Oererf om mee te helpen!

In de nieuwsuitzending van ZuidWesttv zie je de Oerervers rondlopen en hoor en zie je Mario en Barbara aan het woord. Ook is er een stukje met repost van onze Instagram geplaatst op 'In de Buurt Bergen op Zoom'

indebuurtboz

Instagram - mei 2019 

Reacties op het nieuwe logo

Zowel op het Instagramaccount van grafisch vormgever ditisvinz als ons eigen Instagram en Facebookaccount zijn veel positieve reacties gekomen op ons nieuwe logo.  Vincent Verwoert heeft ons nieuwe logo ontworpen en we zijn er zelf ook enorm blij mee. Het verwoordt goed ons gedachtegoed!

Lees meer...

instagram bericht vinz over ons nieuwe logo
print screen van onze pagina op de website van DuurzaamBergenOpZoom

Duurzaam Bergen op Zoom - april 2019 - duurzaambergenopzoom.nl

Project in de gemeente Bergen op Zoom

We zitten als duurzaam project op het platform 'Duurzaam Bergen op Zoom'. Wij dragen met ons project bij aan de sustainable development goals, ook wel de duurzame ontwikkelingsdoelen in deze regio. Wij zitten op 7 (betaalbare en duurzame energie), 11 (duurzame steden en gemeenschappen) en 12 (verantwoorde productie en consumptie). Op dit platform verzamelen zich heel diverse projecten en duurzame doeners die allemaal , net als ons, iets goeds willen doen voor de samenleving, toekomst en de natuur.

Lees meer...

KijkopBergenopZoom.nl - 26 maart 2019 - kijkopbergenopzoom.nl

'Rendez-vous met Het Oererf' 

Wonen in een ecologische woongemeenschap, dat is de wens van de initiatiefnemers van Het Oererf. Dit Bergs burgerinitiatief is nu twee jaar bezig en de verwezenlijking er van komt steeds meer in zicht.

Het duurzame woonproject, voor acht huishoudens, met gemeenschappelijke moestuin en (werk)ruimtes, gaat in de gemeente Bergen op Zoom worden gebouwd. Er is in het project nog plek voor tenminste drie huishoudens.

Lees verder....

KijkopBergenopZoom.nl - 23 augustus 2018 - kijkopbergenopzoom.nl

'Aan de keukentafel met Het Oererf' 

Het duurzame woonproject Het Oererf krijgt steeds meer vorm. Er is in het project nog plek voor tenminste vier huishoudens. Het Oererf zoekt daarvoor betrokken en bewuste mensen. De ecologische woongemeenschap, met gemeenschappelijke moestuin en (werk)ruimtes gaat in de gemeente Bergen op Zoom worden gebouwd.

Lees verder....

Persbericht - 9 juni 2018
'Ontmoeting met Bergse ecologische woonprojecten'

Altijd al meer willen weten over duurzaam of ecologisch bouwen en wonen? In de gemeente Bergen op Zoom zijn hier momenteel twee initiatieven mee bezig. Op zondagmiddag 17 juni stellen zij zichzelf voor op een meet & greet in Hoeve Hildernisse.

Het Oererf wil een ecologische woongemeenschap bouwen, Ecoboz wil een aantal ecohuizen bij elkaar realiseren. Mensen met elkaar verbinden, de ecologische voetafdruk verkleinen, zelfvoorzienend zijn, staan bij beide projecten centraal. Net als een grote gezamenlijke moestuin aanleggen. Vandaar dat de initiatieven de samenwerking hebben opgezocht. Deze middag zal vooral informatief en gezellig zijn, waarin er veel ruimte is voor het stellen van vragen en elkaar ontmoeten op een relaxte manier. Ook zal er een architect komen vertellen over wat ecologisch bouwen precies inhoudt.

Lees verder....

Printscreen van ons Facebook-event Meet&Greet
Knipsel jaaroverzicht uitgeverijdebode.n

Bergen op Zoomse Bode - december 2017 - regionale krant + internetbode.nl 

Eindejaarsbode

Leuk dat de Bode ons Oererfnieuws terug laat komen in de samenvatting van het hele jaar Bergs nieuws!

Hier met een mooie foto van Jael er bij.

Tof!

Bekijk de hele editie....

Foto van het artikel in de Bode over Het Oererf

Bergen op Zoomse Bode - 9 juli 2017 - regionale krant + internetbode.nl - door Remko Vermunt

‘Bouwen aan een betere toekomst met Het Oererf'

Als je wil dat je droom uitkomt, hoef je het soms alleen maar te doen. Met die instelling is een groepje bevriende dertigers uit Bergen op Zoom begonnen met het opzetten van een ecologische woongemeenschap: Het Oererf. 

Lees verder....

jouwtoekomstverhaal - 22 mei 2017 - www.jouwtoekomstverhaal.nl

‘De mens is gemaakt om in een groep te leven’

Mario, Laura, Jael, Wouter en Barbara delen een toekomstdroom. En dat is het creëren van een duurzame woongemeenschap. Lees hier het verhaal van een groep vrienden die hard op weg is om hun droom te realiseren!

Lees verder....

Foto gemaakt voor het artikel op de website van jouwtoekomstverhaal.nl. Je ziet de 5 oerervers op de Mozesbrug in Halsteren staan.

jouwtoekomstverhaal - 16 mei 2017 - Facebookpagina
gemeente Bergen op Zoom

Aankondiging artikel Het Oererf

'De toekomstdroom van Barbara en haar collega's van Het Oererf: Een duurzame eco-woongemeenschap met educatieve waarde! Lees binnenkort het verhaal over Het Oererf op www.jouwtoekomstverhaal.nl/!' 

Link naar filmpje

IN OPRICHTING
bottom of page