top of page

NIEUWS

Hier zie je onze voortgang en interessante gebeurtenissen. We zitten regelmatig rond de tafel of gaan op pad. We zijn nu bezig met het vinden van een goede locatie. We hebben al een sterk ontwerp van ons project. Daarnaast zijn we bezig om acht enthousiaste huishoudens te verzamelen.

Bekijk ook hoe Het Oererf letterlijk in het nieuws is geweest:

Kruidentuin Jonathan
Avondzon locatie Oererf

OERWEEKEND - KAMPEREN - MEI 2024

In het hemelvaartweekend hebben we, na het succes van vorig jaar, weer gezellig samen gekampeerd met alle oerervers en oerkids. Dit jaar waren we met 22 mensen in totaal! Het was een echt feestje op minicamping Heide in Venray. Naast dat we gingen kijken en helpen bij het ecohuis van Frank en Monique van de Wereldboom hebben we vooral genoten van het samenzijn, de gesprekken, het kampvuurtje, het samen eten, spelen en wandelen. Het geeft de nodige moed en vertrouwen voor ons gezamenlijke Oererfavontuur. We voelen ons echt onderdeel van een geheel. Oererver Froukje schreef er een mooi verhaal over in ons oerblog 'Een schakeltje in het geheel'.

VERDIEPINGSSESSIE - APRIL 2024

Zondag 14 april hebben we een verdiepingssessie gehad met als thema 'slagkracht'. Hoe kunnen we als team zorgen dat we goed aan de slag kunnen samen? Zowel in voor- als tegenspoed! Dus ook tegenslag. Met het kwaliteitenspel en de 16 persoonlijkhedentest hebben we elkaar als persoon beter én onszelf in het kernteam beter leren kennen. Ook hebben we gebrainstormd over vier belangrijke thema's en voor elkaar gepitcht. Wat hadden we deze dag een geluk met het heerlijke, zonnige weer! We hebben lekker bij Marelle en Roland in de tuin geluncht in Sint Maartensdijk. Na deze dag kunnen we weer met veel enthousiasme aan de slag!

OERERFMIDDAG - FEBRUARI 2024

Zondag 25 februari hadden we een fijne kennismakingsbijeenkomst met geïnteresseerden voor Het Oererf. Naast een algemeen verhaal, was er ook tijd om te praten over toekomstdromen en verwachtingen, én genoten we van lekkere hapjes die iedereen had meegenomen om gezamenlijk te delen. We hopen dat we het vuurtje van inspiratie hebben aangewakkerd en zijn benieuwd naar wat eruit voortkomt! We waren weer op de mooie locatie in het bos van Scouting Markiezaatsgroep.

UITBREIDING VAN DE KERNGROEP - FEBRUARI  2024

Geweldig nieuws! We hebben twee nieuwe leden bij onze community en ecologische woongemeenschap in oprichting: Roland en Marelle uit St. Maartensdijk! Sinds onze laatste bijeenkomst voor geïnteresseerden in oktober zijn ze als aspirant-leden begonnen en zijn ze aangehaakt gebleven. We zijn echt blij met ze! Roland (52) en Marelle (51) kenden ons project al via de Waterpoort en zijn zelf actief in de regio Tholen met hun eigen winkel vol lokale en duurzame producten, en Puur Tafelen, waar eerlijke voeding centraal staat. Met hun kennis en enthousiasme gaan ze onze kerngroep versterken. We heten ze van harte welkom als toekomstige bewoners en kijken uit naar alle avonturen die we samen gaan beleven!

Lees meer over alle toekomstige bewoners op de pagina van de kerngroep.

ROLAND EN MARELLE 2.jpg

HET OERERF OP LINKEDIN - FEBRUARI 2024

LINKEDIN OERERF.PNG

Verbinden met onze regio en samenwerkingspartners staat bovenaan ons lijstje! Als pioniers van Het Oererf hebben we daarom een LinkedIn-pagina gelanceerd. 💚 Laten we een levend netwerk creëren vol mensen en organisaties met groene ideeën, niet alleen voor West-Brabant maar wie weet voor heel Nederland!

Doe je met ons mee?

Volg ons nu ook op LinkedIn!

VERDIEPINGSSESSIE - FEBRUARI 2024

Zaterdag 3 februari hadden we weer een verdiepingssessie met elkaar. De eerste van 2024! We startten daarom met een voordracht van Froukje die een stukje had gemaakt aan de hand van al onze intenties voor het nieuwe jaar. We hadden een heerlijke lunch, waar we gezellig met zijn allen van hebben genoten. Op de agenda stond onze bouwmethodiek. Aan de hand van stellingen kregen we weer meer inzicht in waar bij iedereen de prioriteit ligt. Daarnaast hebben we ons bezoek aan de Green Chemistry Campus besproken en een aantal mogelijke locaties die we aan het onderzoeken zijn. 

OERKERSTFEEST - DECEMBER 2023

Zondag 17 december hadden we ons Kerstfeest met alle Oerervers en meelopende huishoudens! Zo konden we naast gezellig samen zijn, elkaar ook beter leren kennen. Het was een heerlijke dag. We werden op het mooie terrein van de scouting in het bos getrakteerd op een prachtig zonnetje. We hebben dus de hele middag buiten bij het kampvuurtje gezeten, gegeten, gespeeld en gekletst. De kinderen konden heerlijk ravotten. Heerlijk genoten van al het lekkere vega(n) eten dat iedereen had gemaakt en meegenomen, zoals verse curry, soep, cake, taart, chocomel, glühwein, etc. Jummie! Wat een mooie afsluiting van ons jaar samen. 

START OERBLOG - DECEMBER 2023

Om onze volgers en geïnteresseerden nog meer een inkijkje te geven in waar Het Oererf voor staat en wie we zijn, zijn we het Oerblog gestart hier op de website! In het Oerblog schrijven verschillende Oerervers over onderwerpen als community-gevoel, persoonlijke inspiratie, ecologisch en duurzaam bouwen, wonen, leven. We hopen met deze soms serieuze, soms luchtige onderwerpen, het 'oergevoel' door te geven! Lees je mee?

Via Facebook en Instagram posten we de blogs, zodat je altijd op de hoogte bent van wanneer er weer een nieuw verhaal geplaatst is!

VERDIEPINGSSESSIE - NOVEMBER 2023

Zondag 12 november hebben we bij elkaar gezeten om het te hebben over ons huidige proces, de eerder gemaakte roadmap, maar ook om onze wensen op elkaar af te stemmen. We hebben vier geïnteresseerde huishoudens die met ons meelopen om te kijken of het klikt en past. Gisteren was één van die vier huishoudens er bij, dus dat was ook erg leuk! Binnenkort ook weer gesprek bij de gemeente Bergen op Zoom, dus het beweegt goed bij Het Oererf op het moment.

BERICHT BIJEENKOMST GEINTERESSEERDEN - OKTOBER 2023

Groepsfoto van de Oerervers voor het scoutingsgebouw van de Markiezaatsgroep

Omdat een aantal mensen de laatste Oererfmiddag op 15 oktober moesten missen, hebben we nog een extra middag georganiseerd voor geïnteresseerden van Het Oererf! Ook hiervoor geldt weer: alle leeftijden, culturele achtergronden, gezinssamenstellingen zijn mogelijk! Belangrijk is dat je durft te pionieren, geduld hebt, graag samenwerkt, sociaal vaardig en eco-minded bent én dat je enige humor en relativeringsvermogen hebt! Ben je geïnteresseerd? Vul het contactformulier in via onze MEEDOEN-pagina. De (informele) bijeenkomst is op zondag 25 februari in Bergen op Zoom. Meer info na opgave.

De foto hierbij is na afloop van de vorige bijeenkomst gemaakt! Met een aantal van de toen aanwezige huishoudens gaan we verder kennis maken. Superleuk!

OERERFMIDDAG GEINTERESSEERDEN - OKTOBER 2023

Zondag 15 oktober hadden we een succesvolle bijeenkomst met geïnteresseerden op het terrein van de scouting in Bergen op Zoom. In het bos was al een heerlijke herfstige sfeer en alle kinderen konden buiten spelen. Na de eerste ontmoeting, warme drankjes en hapjes was er een presentatie over de visie en huidige ontwikkeling van Het Oererf, daarna was er ruimte voor vragen. Buiten werd inmiddels een heerlijk vuurtje gestookt in de vuurpit en konden we met een soepje (en marshmallows!) verder met elkaar kletsen en kennismaken. We waren zelf blij verrast met het aantal leuke en interessante huishoudens dat naar de Oererfmiddag was gekomen. Allemaal mensen die iets goeds kunnen inbrengen, sommige ook al de nodige kennis en ervaring hebben en allemaal mensen met dezelfde idealen als wij. Nu mag iedereen het even laten bezinken. 

Bedankt aan alle geïnteresseerden voor jullie komst en scouting Markiezaatsgroep voor het gebruik van jullie toffe locatie.

BERICHT BIJEENKOMST GEINTERESSEERDEN - SEPTEMBER 2023

Op veler verzoek eindelijk weer een bijeenkomst voor geïnteresseerden van Het Oererf! De laatste is alweer twee jaar geleden. De afgelopen twee jaar is er veel veranderd en hebben we hard moeten werken om de kerngroep zo sterk te maken als deze nu is. Tijd om nieuwe mensen uit te nodigen die ook deze mooie woondroom hebben en zich kunnen vinden in de visie zoals we die hebben neergezet bij Het Oererf. Alle leeftijden, culturele achtergronden, gezinssamenstellingen zijn mogelijk! Belangrijk is dat je durft te pionieren, geduld hebt, graag samenwerkt, sociaal vaardig en eco-minded bent én dat je enige humor en relativeringsvermogen hebt! Enige kennis van moestuinieren/permacultuur zou fijn zijn. Geen must. De enige must zit 'm in doorzettingsvermogen hebben! Ook moet je wel tijd vrij kunnen maken (om de week online overleg, 1x per maand samen komen). Disclaimer: het is geen woongroep, dus er is genoeg privacy en je hebt een eigen woning met voordeur. Check hier nog even de precieze plannen. Ben je geïnteresseerd? Vul het contactformulier in via onze MEEDOEN-pagina. De (informele) bijeenkomst is op zondag 15 oktober in Bergen op Zoom. Meer info na opgave.

Oererfmiddag oktober 23

OERERF ZOMERFEESTJE - JULI 2023

Zomerfeestje

In het eerste weekend van juli hebben we gezellig samen de zomer gevierd. Dit deden we met een lekkere, gezonde picknick en zonnige wandeling op landgoed Vrederust (in Halsteren). Kleedjes gespreid, kinderen voetballen en allemaal genieten van lekkere, zelfgemaakte of zelfgekochte ;-) hapjes. Natuurlijk even langs het dierenverblijf op Vrederust lopen en als toetje namen we nog een ambachtelijk ijsje bij Boerderijwinkel Den Hof
Fijne zomer(vakantie) iedereen!

PERMACULTUUR FESTIVAL 'GREEN DREAMS' - JUNI 2023

In het weekend van 24 en 25 juni zijn we met een kleine delegatie van Het Oererf naar de eerste editie van het Green Dream Permacultuur festival gegaan. Een feestje van herkenning! Dit festival is bedacht door PUUR Permacultuur met als doel te inspireren en verbinden én een lekkere vibe neer te zetten. Dat is gelukt. We hadden keuze uit heel veel interessante workshops van experts op het gebied van permacultuur, natuur en community's. Van wildplukken tot de toekomst van agroforesty, van een composttoilet maken tot handvaten aanleren voor een gezonde community. Erg interessant. Het was ook inclusief vega(n) lunch en diner en de zaterdagavond stond er een fantastisch muziekprogramma waarbij op de dansvloer (inclusief moshpit en stagedivers) werd bewezen dat Permacultuurlovers alles behalve suffe mensen zijn! De hele aankleding en sfeer van het mooie terrein op natuurkampeerterrein Buitenhof in Hilvarenbeek was alleen al de moeite waard. We hebben veel leuke mensen ontmoet en ook aan veel mensen ons Oererfverhaal verteld. We kregen veel positieve reacties. Iedereen voelt goed aan waar het om draait. We sluiten ons dus aan bij de uitspraak van Green Dream: "De tijd is rijp om een mooie wereld te creëren voor onszelf, voor de ander en voor de natuur. Een wereld waarin toekomstige generaties met nóg meer plezier in overvloed en in evenwicht kunnen leven."

OERWEEKEND - MEI 2023

Het hemelvaartweekend hebben we gekampeerd met alle oerervers en oerkids! Dat was een feestje van lachen, eten en spelen! Soms lekker chaotisch, soms heerlijk relaxed. Genietend van het zonnetje, kampvuur, de vogeltjes, rust en natuur op natuurkampeerterrein De Nieuwenhof. Doel was om elkaar met de nieuwe samenstelling beter te leren kennen en ook meer tijd met elkaar door te brengen, dan zo eens een dagje. Ook vonden we het leuk de kinderen met elkaar te laten spelen, zodat zij ook elkaar leren kennen. Dat was een succes. We hadden naast de verschillende spelletjes, zoals Weerwolven en Dilemma op Dinsdag, ook een leuke activiteit waarbij je met iemand gekoppeld werd aan een gerecht/gang en samen eten ging voorbereiden. Naast dat het heerlijk relaxen was in het zonnetje, konden we daar ook heerlijk wandelen en hout sprokkelen voor kampvuurtjes.

Zo willen we wel samenwonen op ons Oererf! Nu nog met zeventien mensen (vier huishoudens), uiteindelijk gaan we naar acht huishoudens. Binnenkort meer info over kennis maken met ons!

IN GESPREK MET GEMEENTE BOZ - MEI  2023

Klaproos in de knop

Opnieuw een gesprek met de gemeente afgelopen week om opties voor locaties te bespreken. Omdat de gemeente ook de opdracht heeft meegekregen om meer woningen te bouwen en ons burgerinitiatief ook al een tijd op de stapel ligt, voelen alle partijen dat het tijd is stappen te ondernemen en alle wensen te combineren. Dit jaar hopen we meer duidelijkheid te krijgen over een concrete locatie en daarom gaan we de komende tijd een aantal mogelijke projecten/locaties toetsen op geschiktheid. Fijn om te voelen dat de gemeente weer met ons mee denkt. Dat helpt ons ook enorm, want sjonge, wat moeten we een geduld hebben... Omdat we zo geloven in ons project en het belang er van blijven we doorzetten. Hopelijk maken we zo, als pioniers, ook de weg vrij te maken voor anderen met een idee voor een groen, collectief woonproject! 

BIJ DE WETHOUDER AAN TAFEL - MAART  2023

Een frisse wind! In maart zaten we weer aan tafel bij de gemeente Bergen op Zoom. Deze keer waren we uitgenodigd door wethouder Van Aken, die o.a. Wonen in zijn portefeuille heeft. We (Mario, Jeroen en Barbara) zaten voor het eerst met deze wethouder aan tafel. We hebben gesproken over het proces en ons project en hoe we dat in de toekomstplannen van de gemeente zouden kunnen laten passen. Het was een heel fijn gesprek. Er gaat momenteel een frisse wind en positieve vibe door de gemeente, waarbij er oog is voor burgerinitiatieven en CPO projecten, zoals Het Oererf. We hopen zo eindelijk weer een beetje verder te komen. Al weten we dat in zo'n traject als dit je soms twee stappen vooruit zet en dan weer één terug. De samenwerking voelt in ieder geval veelbelovend! 

Barbara, Jeroen en Mario voor het gemeentehuis van Bergen op Zoom

VERDIEPINGSSESSIE - FEBRUARI 2023

De samenstelling van ons kernteam is het afgelopen jaar flink veranderd, tijd dus voor een sessie over onze teamrollen. Ook omdat we flinke stappen aan het zetten zijn en het belangrijk is dat iedereen de juiste taak/rol heeft, die fijn is en goed werkt. Het grote doel: alle neuzen dezelfde kant op en sterker staan als team. Met verschillende oefeningen hebben we ontdekt wat iedereen zijn kernkwaliteit is. De startoefening deden we met behulp van het kaartenset 'De geheime boodschappen van dieren'.  Dat was erg leuk en gaf al gelijk veel inzicht in hoe we elkaar zien. e opbrengst was ook dat we allemaal voelden dat we echt onszelf kunnen zijn, gewaardeerd worden en dat we als team in balans zijn! Nu verder met ons 'team green'.

ZESJARIG BESTAAN - JANUARI 2023

Deze maand is het alweer 6 jaar geleden dat we met elkaar aan tafel zaten en de eerste plannen voor onze ecologische woongemeenschap maakten. Inmiddels veel geleerd en gedaan. Soms kleine stapjes, soms reuzenpassen. Soms twee stappen vooruit en dan weer drie terug. Toch blijven we optimistisch! Pionieren is nou eenmaal niet makkelijk. Het is een proces van lange adem, geduld, vertrouwen en heel veel idealisme. We weten wat we willen en wat onze droom is. Daarom vroegen we alle Oerervers -nu 4 huishoudens- wat volgens hen Het Oererf is...

Laura & Jael: "Het Oererf is… na al die jaren nog steeds een prachtige droom om aan vast te houden. Een plek waar we samen kunnen zijn, waar we rust en ruimte kennen en waar voldoende plek is voor creativiteit en ontwikkeling. Voor ons als gezin, voor ons als Oererf, en voor ons als maatschappij. Waar groen in onze omgeving zit, in ons eten, in ons denken en in ons doen."

Mario & Barbara: "Het Oererf is... ons toekomstige ideale plekje! Een klein groen paradijsje op aarde, dat we zelf helpen creëren, met behulp van de natuur, de middelen, de dieren, de mensen die daar zijn. Meer dan een plek is het een project, om mensen bewust te maken van onze duurzame samenleving, een project waaraan mensen werken, waar wordt gevoeld: ja, het kan wél! Daarom: niet opgeven. Opgeven is geen optie omdat we geloven in samen zijn, samen zorgen, samen delen, voor mens en natuur. Een voorbeeldfunctie zijn in West-Brabant, op de Brabantse wal. Hoe tof is dat! Dus wij zeggen altijd JA tegen ons Oererf."

Jeroen & Froukje: "Het Oererf is ..... een plek van rust en stilte, van gezelligheid en samen, van groen doen en groen om ons heen. Een erf vol fijns. En nu de plek er nog niet is, is het voor ons ook een mooie reis waarin we samen pionieren en bouwen aan een droom. Het is een thuiskomen en een gezellig samen zijn en samen eten. Het is elkaar beter leren kennen, samen leren en vallen en opstaan. En een tikkeltje geduld. Maar ook volop enthousiasme, creativiteit en energie!"

Irene & Jan: "Het Oererf is... de gezamenlijke gecreëerde plek waar we terug gaan naar natuurlijke eenvoud om dat stukje aarde beter achter te laten voor de generaties na ons en waar we ondertussen samen leven en genieten. We genieten van het proces,  de positiviteit en de liefde van de groep bij het samen zoeken naar gelijkgestemde pioniers, het maken en uitvoeren van plannen en het leren en enthousiasmeren van anderen."

UITBREIDING VAN DE KERNGROEP - JANUARI 2023

Froukje en Jeroen

Feestelijk nieuws! Na een periode meelopen met de kerngroep van Het Oererf, hebben Froukje (39) en Jeroen (44) besloten zich aan te sluiten bij Het Oererf! Zij zijn net als de andere Oerervers erg bevlogen en gaan ook aan de slag met de realisatie van ons mooie woonproject. Met hun kennis, kunde, kwaliteiten en kleurige persoonlijkheden vullen ze de groep heel goed aan.

Naast Froukje en Jeroen, komen ook hun kinderen Kasper (7) en Tobin (4) én hun kippen en poezen straks op Het Oererf wonen! Ze wonen nu nog allemaal bij elkaar in Halsteren, waar ze een grote tuin met moestuin hebben, waar ze graag in werken. Welkom lieve mensen!

Wil je meer over hen weten? Of over één van de andere huishoudens? Lees meer over ze op de pagina van de kerngroep.

KERSTFEESTFJE OERERF - DECEMBER 2022

Het is inmiddels een jaarlijkse traditie: kerstfeest met de Oerervers. Na twee corona-jaren, nu weer eens heerlijk met en bij elkaar. Dit jaar hadden we met onze groep een heerlijk winters feestje buiten! Natuurlijk met de favoriete feestelijke verbinder: food! Stoofpot, pannenkoeken, warme chocomelk en glühwein bij het vuur. Lekker en gezellig, voor zowel de volwassenen als de kinderen. Voor Mario hadden we een mooi Moestuinboek kado, voor zijn geweldige inzet de laatste tijd (lees hieronder over de Waterpoort Academy). Wat hebben we momenteel een fijne, enthousiaste groep. Drie huishoudens en één 'op proef'. Reden genoeg om een feestje te vieren dus! Deze good vibes hielden ons heerlijk warm in de vrieskou.

EINDPRESENTATIE WATERPOORT ACADEMY - DECEMBER 2022

Op woensdag 14 december waren de eindpitches van de Waterpoort Academy in het Mauritshuis in Willemstad.

Oererver Mario heeft aan een breed publiek van geïnteresseerden, betrokkenen, ambtenaren en politici over onze droom verteld. Ons project is mooi ontvangen en kreeg positieve bijval. Al met al was het voor zowel Mario als de Oerervers die er bij waren een mooie ervaring. Als deelnemer van de Waterpoort Academy heeft Mario een speciaal certificaat gekregen. Dankbaar dat ook onze genodigden vanuit de gemeente Bergen op Zoom, provincie Noord-Brabant en lokale ondernemers er waren. Dit geeft een mooie aanzet om ons project daadwerkelijk te gaan realiseren. Via de Waterpoort methode doe je dat samen. Zo startte de inleiding van deze dag met de sterke slogan: "Alleen ben je sneller, samen kom je verder!"

AFSCHEID IN DE KERNGROEP - NOVEMBER  2022

Helaas hebben we deze maand afscheid moeten nemen van twee superfijne mensen: Noni & Peter. Zij hebben andere toekomstplannen gemaakt.

We wensen hen, samen met Odin, heel veel moois en goeds.

We zitten met Het Oererf in een turbulente fase. We hebben op dit moment geen zicht op een locatie, maar zijn wel heel hard aan het werk. Contacten leggen, ons project promoten, plannen maken. Dit is echt het pittige van het pionieren. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Er loopt op dit moment wel een leuk gezin op proef mee! Wellicht dat die ons kernteam binnenkort gaan versterken. Vanaf januari gaan we weer kennismakingsbijeenkomsten organiseren om meer huishoudens kennis te laten maken met ons woonproject!

Tekst op een letterbord: difficult roads lead to beautiful destinations

NIEUWE PIJLERS GEFORMULEERD - NOVEMBER 2022

Onze verdieping in de visie heeft ons vier nieuwe pijlers gebracht. Hieraan kun je zien wat wij het belangrijkste vinden en hoe we ons project willen manifesteren. En dat manifesteren vinden is reuze belangrijk. Daarom stellen we onszelf zo voor: Wij zijn een club natuurtalenten, samendoeners, toekomstbouwers, verbinders, eco-lovers, inspirators.

We willen een plek waar we samen onze eigen huishoudens kunnen vormgeven en voeren. Ruimte voor traditionele bouwstijlen en nieuwe technieken met respect voor mens, dier en natuur. Creativiteit, rust, duurzaam, een verschil maken. We zoeken een gemeente die net als wij gelooft in de kracht van het samenbrengen van talenten, het belang van nieuwe groene paden inslaan en die het lef heeft om zelf het voortouw te nemen. Niet afwachten, zelf aan de slag!

UITJE & EXCURSIE OERGROEN - OKTOBER 2022

Onder het mom, iets leuks doen en iets leren zijn we met de groep naar Oergroen in Chaam gegaan. Alleen de naam is al mooi natuurlijk ;-)! Voor ons ook goed om permacultuur en voedselbos in de praktijk te zien. Iets dat we ook heel graag op Het Oererf willen realiseren. Oprichtster van Oergroen, Babbe, wist ons heel veel interessants te vertellen. Niet alleen over hoe plantjes groeien, schimmels werken en de natuur en alles dat groeit samenwerkt, maar ook hoe je samenwerking vorm kunt geven tussen mensen. Daar gaat permacultuur namelijk óók over. Heel erg inspirerend. We gaan vast nog een keer terug. Om te helpen in het voedselbos of misschien ook wel voor de lekkere popcorn uit het vuur en de verse pizza gebakken in eigen steenoven (met ingrediënten van eigen land!!).

DEELNAME AAN WATERPOORT ACADEMY - SEPTEMBER 2022

'Dromen komen tot leven in de Waterpoort academy!' We zijn heel erg blij dat ons initiatief door de selectie is gekomen voor de Waterpoort academy. Hierdoor hebben we de mogelijkheid om onze droom van Het Oererf voor te leggen aan een actief netwerk dat kennis en kunde heeft in deze regio. Oererver Mario is gestart met deze nieuwe twaalfde editie van Waterpoort Werkt en wordt zo opgeleid tot strategisch ontwikkelaar. We hopen door de samenwerking, inspiratie en concrete doelen echt een stap verder te komen met ons mooie project.
Foto's: Mario, Petra Huijsmans

VISIE BUITENGEBIED GEMEENTE BOZ - JULI 2022

Een hand houdt een mobiele telefoon vast waarop het filmpje van de vergadering te zien is bij de gemeente. Peter is aan het praten.

Ons is gevraagd als 'stakeholder' mee te denken over de visie van het buitengebied voor de gemeente Bergen op Zoom. Graag laten we onze ideeën horen zodat wij, en ook andere duurzame, ecologische (woon)initiatieven, een kans maken om in deze gemeente van de grond te komen. Dat zou helemaal mooi zijn! 

Het was al in 2017 dat we werden uitgenodigd bij de gemeente om over onze plannen te vertellen. Een burgerinitiatief dat de gemeente omarmde. 

Nu, in 2022, zijn we qua locatie weer terug bij af. De gemeente Bergen op Zoom wil en moet eerst een duidelijke beleidsvisie hebben op het buitengebied. 

Oererver Peter heeft namens ons gesproken tijdens de raadsvergadering over deze visie. Dit was live te volgen via de website van de gemeente. Een aantal van ons volgden Peter zijn verhaal via de livestream (zie foto). Nu hopen dat we het gemeentebestuur en de raad kunnen inspireren projecten zoals de onze een plek te geven.

SOCIAL HANDPRINT VIA MAEX - MEI 2022

"Het Oererf is een ecologische woongemeenschap in oprichting. Met acht huishoudens wil Het Oererf in West-Brabant dit woonproject met maatschappelijke waarde realiseren. Het Oererf streeft naar een duurzame levensstijl, met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk." Met deze tekst introduceren we onszelf op MAEX. Deze organisatie is er voor alle initiatieven die bijdragen aan een sociale en duurzame maatschappij, door inzicht te geven in de waarde en behoeften van maatschappelijke initiatieven. Daarnaast stimuleert MAEX bedrijven, overheden en fondsen om bij te dragen aan het versterken van deze initiatieven. In de afbeelding hiernaast zie je aan welke SDG's wij met ons project kunnen bijdragen! Onze pagina met social handprint vind je hier

Social handprint Het Oererf

AFSCHEID IN DE KERNGROEP - MEI 2022

letterbord met de tekst: goodbye friends

Het is niet altijd makkelijk dit proces. Ook dat hebben we weer gemerkt. Na het feestelijke nieuws van het aansluiten van Jan en Irene, hebben we afscheid in de kerngroep moeten nemen van Jonathan en Danniëlla. Niet een afscheid als vrienden, maar wel als toekomstige Oererfbewoners. Zij focussen zich nu op het bouwen van een nestje met het gezin, met jonge kinderen in Rilland. Ze hebben daar een heerlijk plekje gevonden en we wensen hen heel veel liefde en geluk samen toe. 

Dit betekent dat we weer terug zijn naar vier huishoudens. We gaan ons de komende tijd als kerngroep focussen op het plan krachtig neerzetten en ons richten op een locatie. Daarna gaan we weer de deuren open zetten voor geïnteresseerde huishoudens. Houd daarvoor onze socials in de gaten!

UITBREIDING VAN DE KERNGROEP - MEI 2022

Goed nieuws! Er is een nieuw huishouden aangesloten bij Het Oererf! Jullie hebben ze misschien al een paar keer op foto's gezien, want Jan en Irene lopen al een tijdje met ons mee. Ze hebben nu de beslissing genomen om officieel toe te treden! Daar zijn we heel blij mee, want Irene (38) en Jan (50) en hun kinderen Guus, Ties en Reza zijn superfijne mensen. Ze wonen nu in Oostvoorne, maar zoeken een mooi woonproject. Met hun betrokkenheid, idealisme, kennis, aanpak en vaardigheden hopen ze samen met ons Het Oererf ook daadwerkelijk op een mooie plek te realiseren. Welkom lieve mensen!

Wil je meer over hen weten? Of over één van de andere huishoudens? Lees meer over ze op de pagina van de kerngroep.

Gezinsfoto van Jan en Irene met de kinderen

GROENE DAG - MEI 2022

In het kader van 'doe iets goeds en groens' hebben we de voortuin van Oerervers Noni & Peter, die in Hoogerheide wonen, vergroend. Een heleboel steentjes er uit en heel veel zaadjes en plantjes er in. Het was een heerlijke, gezellige samenwerkdag, waarin je ziet dat je met een team snel veel gedaan krijgt! Door de bloemetjes en straks ook de zaad(bommetjes) komen er straks weer veel blije bijen op af. Maar ook zelf word je toch veel vrolijker van een groene omgeving? Een mooie actie dus en voor herhaling vatbaar. Go green!

KONINGSDAG CROWDFUNDINGSACTIE - APRIL 2022

Nadat we in november en december 2019 een grote boekeninzamelingsactie hadden voor een boekenbeurs ten behoeve van onze crowdfunding, hadden we nog best veel boeken over. Het plan was toen om in april 2020 op de Koningsmarkt te staan. Door corona kon dat helaas niet, maar nu was het eindelijk zo ver! Er waren zelfs nog méér boeken bijgekomen. We hadden dus een enorm aanbod op de vrijmarkt in Bergen op Zoom! Allemaal boeken die een nieuwe eigenaar zochten. De opbrengst was met €258,50 erg goed te noemen. Daarnaast was het ook supergezellig met elkaar, in het zonnetje en hebben we ook met best wat geïnteresseerde mensen over ons project gesproken. De volgende dag hebben we de overgebleven boeken naar de kringloper gebracht, dan krijgen zij ook een tweede leven. Bedankt nogmaals alle donateurs van de boeken én natuurlijk de kopers. Veel leesplezier!

VERDIEPINGSSESSIE - MAART 2022

Afgelopen november hadden we een eerste verdiepingssessie over de visie. Daar kwam een goede basis uit. Omdat we nu voor nieuwe uitdagingen staan is het belangrijk de visie nog krachtiger neer te zetten. Daar zijn we 27 maart mee verder gegaan. If you can dream it, you can do it! O.a. het visievierluik hebben we gebruikt: hoger doel of missie, kernwaarden, kernkwaliteiten en gewaagd doel. Naast theorie en verdieping, hebben we ook in groepjes geknutseld om het te visualiseren. Als je het maakt, creëert, visualiseert, gaat het nog meer leven. Het vervolg hierop is dat we een gezamenlijk visiedocument gaan maken.

AFSCHEID IN DE KERNGROEP - DECEMBER 2021

Een blad met daarop een druppel in hartvorm

Vanwege andere, praktische wensen en het te verwachte termijn van realisatie, hebben we deze maand afscheid moeten nemen van zowel het huishouden van Bianca en Astrid, als dat van Arjen en Lotte. Dat is best even een klap, want we raken daarmee bevlogen en fijne mensen kwijt in het project, maar ook het aantal huishoudens is daarmee weer terug naar twee jaar terug. Na een traan en een lach (want echt kwijt zijn we hen natuurlijk niet), gaat het vooral om doorzetten en nieuwe plannen maken. Onszelf weer bij elkaar rapen en gaan. Want we geloven allemaal in dat ideaal, die visie. Pionieren is wel echt een kwestie van geduld... Met Kerst proosten we (hopelijk real life!) nog een keer met zijn allen op wat was en nog gaat komen. Voor iedereen!

VERDIEPINGSSESSIE VISIE - NOVEMBER 2021

Het onderstaande gedicht van Oererver Jael, was onderdeel van de visie-bijeenkomst die we op 8 november hadden. Iedereen mocht zelf iets maken, schrijven, tekenen, knutselen over waar je het meest naar uitkijkt als we op Het Oererf wonen. In de oefeningen die we daarnaast deden, kwam sterk naar voren wat we het belangrijkste vinden. De meest gebruikte kernwoorden waren 'natuur' (met daarbij ook eco, duurzaamheid en groen) en 'samen' (met daarbij gezamenlijk en thuis). Fijn op één lijn dus!

KENNISMAKINGSDAG OERERVERS - SEPTEMBER 2021

Om elkaar, en met name de nieuwe geïnteresseerden beter te leren kennen (en zij de Oerervers) hebben we zondag 19 september een kennismakingsdag georganisseerd. Dit deden we bij Café Atelier in Bergen op Zoom. Een heerlijk plekje, buiten & binnen, waar we konden touwtrekken (!), dilemma's voorleggen, onszelf voorstellen en lekker lunchen samen. De kinderen vermaakten zich er ook. De oudste kinderen pasten op de jongere! 
Dat gaf al een beetje een woongemeenschapgevoel... Daarnaast kun je bij café Atelier lekkere drankjes en allerlei lekkernijen kopen. Fijne plek! Wordt vervolgd.

WORLD CLEAN UP DAY - SEPTEMBER 2021

Dit jaar geen gezamenlijke actie, maar wel Oerervers die op pad gingen om in de gemeente Bergen op Zoom op te ruimen. Op verschillende plekken in de gemeente hebben we zwerfafval geraapt, zoals op de Kraaijenberg, de Kiek in de Pot, en bij de gedempte haven. Fijn om de straten, parken en sloten een beetje schoner te maken, maar ook de leuke spontane praatjes op straat en het voorbeeld dat je er mee geeft is belangrijk en tof.

Volgend jaar weer!

WEER LIVE NA DE ZOMERSTOP - SEPTEMBER  2021

De afgelopen maanden is er veel gebeurd bij een hoop de Oerervers. De zomerstop was daarom ook even nodig. Iedereen kon weer een beetje opladen en langzaam aan plannen maken voor na de vakantie. 

De start van september ging daarom mooi samen met, weer voor het éérst sinds maanden, real life overleggen. We hebben het redelijk goed volgehouden hoor, dat online vergaderen, maar er gaat niets boven mensen zonder scherm er tussen aan kunnen kijken, samen lachen en samen lekker eten. Het past ook niet bij het idee van een woongemeenschap om alleen maar online contact met elkaar te hebben! Met een mooie, duurzame appelcider proostten we daarom op een nieuwe start samen. Op naar de realisatie van onze woondroom!

proostende Oerervers bij elkaar in een kring

KERNGROEPNIEUWS - KINDJE GEBOREN - JUNI 2021

een baby, Juna genaamd, ligt in het gras met een rompertje met het Oererf-logo er op en de tekst: oerkind

In juni is Juna geboren. Een mooie dochter voor Laura en Jael en natuurlijke de kleine zus van Arthur. Hiermee is Juna het 10e 'oerkind' dat straks zal komen te wonen op onze groene woonplek. Genoeg kinderen om mee te spelen dus. De leeftijd van de Oerkids varieert wel hoor, de jongste is dus 0, maar de oudste al 12. Wel fijn voor de kinderen om op een ecologische gebouwde woning te leven en in de natuur op te groeien, met een moestuin en kleine dieren.

Wil je meer weten over al deze 10 kinderen, neem een kijkje op hun eigen pagina hier op de website.

Wij wensen Laura, Jael, Arthur en Juna veel liefde en geluk toe!

OERERFBIJEENKOMST GEINTERESSEERDEN - JUNI 2021

Voor het eerst sinds lange tijd weer een bijeenkomst! Eerst de Oerervers onderling om lekker bij te kletsen, en daarna sloten de geïnteresseerden voor het laatste Oererfhuisje aan. Er was weer een filnke club leuke mensen die wilden kijken of Het Oererf wat voor hen is. Het was een gezellige boel met een hoop spelende kinderen. Wat fijn om elkaar (weer) te zien! Wordt vervolgd...

Bedankt geïnteresseerden en bedankt Tiny en Monique voor dit te kunnen organiseren op jullie mooie plekje Hoeve Hildernisse.

VINDTOCHT LAATSTE HUISHOUDEN - MEI  2021

Er is nog één woning beschikbaar in ons eco woonproject! Daarvoor vinden we graag een tof huishouden. Dus vind je ons project net zo leuk en inspirerend als wij en wil je meehelpen deze gezamenlijke droom te verwezenlijken? Lees de website goed door en als je dan nog steeds enthousiast bent, vul je hier het contactformulier in. Er zijn geen eisen aan leeftijd of samenstelling van huishouden. Dogma's hebben we niet. Wel is het voor een Oererver belangrijk dat je eco-minded en sociaal vaardig bent, doorzettingsvermogen, enige humor en een gezond relativeringsvermogen hebt. Natuurlijk is het een must dat je idealen overeen komen met die van Het Oererf. Binnenkort organiseren we een informele, coronaproof ontmoeting voor geïnteresseerden. Vooraf doen we een telefonisch gesprek om de eerste vragen te kunnen beantwoorden.

Je ziet een letterbord in de boom hangen met onze oproep voor nieuwe bewoners

VERDIEPINGSSESSIE GROENDAK - MEI 2021

Oerdak uitleg in schema

Ter voorbereiding op het DO (definitief ontwerp) hebben we een online verdiepingssessie gedaan over ons oerdak! De werkgroep Design & Build heeft deze sessie voorbereid. Eerst hebben we een informatief gedeelte gehad over de verschillende soorten groendak en de voor- en nadelen hiervan. Daarna werden we getest op kennis en voorkeur via een Kahoot! Lachen natuurlijk, maar ook belangrijk. Want ook hierbij willen we weer dat we met de neuzen dezelfde kant op staan. Overigens heeft een groendak vele voordelen. Naast dat het bijvoorbeeld bijdraagt aan biodiversiteit, is het ook een mooie manier om in het landschap te blenden. Zo passen we mooi in de groene omgeving.

VERDIEPINGSSESSIE GEMEENSCHAPPELIJKE RUIMTE - APRIL 2021

Ter voorbereiding op het DO (definitief ontwerp) hebben we een online verdiepingssessie gedaan over onze gemeenschappelijke ruimtes. De werkgroep Design & Build heeft deze sessie voorbereid. Eerst hebben we via een mentimeter quiz gepeild hoe iedereen denkt over de ruimtes en eigen gebruik (hieronder wat voorbeelden!). Daarna hebben we dit nabesproken. Was erg goed om dit af te stemmen op elkaar. Ook leuk om de verschillen en overeenkomsten te zien. Gelukkig genoeg om het samen op een goede manier in te richten!

WORKSHOPS ENERGIE WOONDER - FEBRUARI & MAART 2021

Een online workshop over energie, persoonlijk toegespitst op Het Oererf! Deze workshops kregen we van Woonder, een advies- en opleidingsbureau, gespecialiseerd in ecologisch bouwen. Super interessant dus. Ventileren, verwarmen, koelen... Wat komt er veel bij kijken als je keuzes moet maken die zowel duurzaam, eco, praktisch, betaalbaar als passend zijn in onze plannen. En willen we low tech of noujuist high tech? Deze keuzes zullen we moeten maken voor we aan het DO (definitieve ontwerp) gaan beginnen. Meer over Woonder lees je hier

workshop energie Woonder

WEEKENDJE WEG WORDT UITJE@HOME - JANUARI 2021

Gezellig online met elkaar. Geen weekendje weg, zoals eerst gepland, maar een oergezellig online uitje thuis op 30 januari. We deden allerlei quizen en opdrachtjes online. Van 'De slimste Oererver' tot 'Wie tekent Het Oererf het snelste' tot 'Ecoweetjes' tot 'Wie komt het snelst terug in zijn pyjama'. We hebben flink gelachen en elkaar weer een stuk beter leren kennen. Ook waren er twee geïnteresseerde huishoudens bij die we graag beter wilden leren kennen en zij ons. De winnaar na 7 rondes kreeg een pakket mini plantjes. Dit is geworden... Danniëlla!

Hieronder zie je o.a. ook de tekening van Frank, de uitslag van de Kahoot met Wouter, alias ZoomCamper als slimste en snelste Oererver, de eindscore op Mentimeter na alle weetjes over de mensen van Het Oererf.

UITBREIDING VAN DE KERNGROEP - JANUARI 2021

Peter & Noni

Met heel veel plezier laten we jullie kennis maken met Noni en Peter! Het nieuwste huishouden op Het Oererf!!! Vandaag hebben we ze met een online feestje verwelkomd bij onze groep. Na een maand proefdraaien was het voor iedereen duidelijk dat deze twee onwijs goed bij Het Oererf passen. Noni (29) en Peter (30) wonen samen met hun zoontje Odin (1) in Bergen op Zoom en hebben al langere tijd de wens om in een woongemeenschap en op duurzame manier te wonen. Sociaal, humoristisch, creatief, handig, allerlei erg fijne eigenschappen waarmee ze ons team komen versterken.

Wil je meer over hen weten? Of over één van de andere huishoudens? Lees meer over ze op de pagina van de kerngroep.

PRESENTATIE VOORLOPIG ONTWERP - DECEMBER 2020

Zaterdag 19 december hebben Delacourt & Van Beek architecten ons het voorlopig ontwerp gepresenteerd. Dit was het vervolg op het schetsontwerp. Wederom zijn we erg enthousiast en is ons beeld een beetje helderder geworden. Zo zou Het Oererf er zomaar uit kunnen zien.... Hierbij zie je een voorlopig schetsontwerp van ons terrein. Dat het een groene boel moet worden is wel duidelijk. We willen de grote moestuin graag als ons levend middelpunt. Dat wordt genieten van het buiten zijn. Ook de individuele woningen zijn gepresenteerd. Dat is extra spannend, want dan zie je waar je in de koude dagen veel zult zitten. Woonkamers, slaapkamers, badkamers, keukentjes en... de grote gemeenschappelijke ruimte. 

Omdat we nog bezig zijn met de laatste huishoudens, zijn er nog twee woningen niet ingevuld. We hebben wel al onwijs veel leuke mensen (online) ontmoet, dus de verwachtingen zijn goed!

Voorlopig ontwerp terrein

AFSCHEID IN DE KERNGROEP - NOVEMBER 2020

groen hart van plantjes

Veel te snel naar onze zin, maar vanwege begrijpelijke redenen hebben Claudija en David zich moeten terugtrekken uit de kerngroep. Ze waren er nog maar kort bij, maar toch zullen we de klik missen en ook hun kennis en ervaring. We wensen hen het allerbeste en hopen ook dat zij hun ultieme woonwens zullen kunnen realiseren. Veel succes en liefs allebei!

Dat betekent dat we weer gaan zoeken naar een nieuw huishouden. Op social media zullen we een oproepje plaatsen voor nieuwe, leuke, enthousiaste mensen! Hier op de website kun je het contactformulier invullen.

VERDIEPINGSSESSIE SOCIAAL  - NOVEMBER 2020

In deze tweede verdiepingssessie 'sociaal' zijn we dieper in gegaan op het gebruik en de inrichting van de gemeenschappelijke ruimte. Zaterdag 21 november presenteerde ieder huishouden hun idee van hoe deze ruimte er uit zou kunnen komen te zien en hoe we deze zouden willen gebruiken. Er was een hoop geknutseld, zowel met papier als digitaal. Er kwamen veel leuke creatieve ideeën naar voren, maar het opvallendste was het groot aantal overeenkomsten. Dat is natuurlijk erg prettig, want dan zijn we het snel eens over een aantal keuzes.
Ook sommige kinderen hadden mee geknutseld en gepresenteerd. Zo wordt het een ruimte van en voor ons allemaal.

PRESENTATIE SCHETSONTWERP - NOVEMBER 2020

Na heel wat stapjes vooruit en achteruit zetten om onze eco woondroom te realiseren, kregen we maandag 2 november een mooie kijk op hoe deze er in het echt uit komt te zien. De presentatie van Delacourt & Van Beek architecten was voor ons een fijne beloning op heel veel denkwerk, kennisverdieping en vooral afstemming op elkaar. Maar ook voor de architecten is dit een knappe prestatie. Probeer maar eens acht huishoudens tevreden te krijgen over hun te bouwen woonplek. In het nieuwe ontwerp komen veel meer de permacultuur principes terug en vormen we een mooi geheel dat past in het landschap. Toch laten de architecten ook ruimte voor creativiteit en speelsheid, want maakt dat we straks echt een uniek en mooi bouwwerk krijgen dat opgaat in de groene omgeving van de Brabantse Wal. Binnenkort een tipje van de sluier.

online overleg db

VERDIEPINGSSESSIE SOCIAAL - OKTOBER 2020

Op zaterdag 31 oktober hadden we een verdiepingssessie 'Sociaal' gepland staan. Ons verdiepen in hoe we zaken sociaal gezien willen gaan aanpakken op Het Oererf. Zoals het gebruik van de gemeenschappelijke ruimte, samen wel of niet wekelijks koken en corveediensten doen. Erg leuk én goed om daar over te discussiëren. In verband met de coronaperikelen vonden we het toch verstandiger om dit toch online te houden. Beetje jammer en een beetje gek bij zo'n onderwerp, dus moesten we een creatieve oplossing bedenken. Dat hebben we gedaan door stellingen in de groep te gooien en te stemmen met voor, tegen of twijfel. Hiervoor moesten de dag er voor in huis iets zoeken met de drie kleuren groen, rood of geel. Dat leverde grappige situaties op. In het overleg er voor hadden we veel serieuze zaken te bespreken, dus het was heerlijk zo te lachten met zijn allen online. En we zijn weer een stukje verder in de voorbereidingen voor onze ecologische woongemeenschap.

UITBREIDING VAN DE KERNGROEP - OKTOBER 2020

Claudija en David

We vieren weer een klein feestje want sinds gisteren hebben we een onwijs leuk huishouden bij Het Oererf! Claudija en David komen ons kernteam versterken. David (52) en Claudija (40) wonen niet uit de buurt, maar zijn zo enthousiast over onze plannen en hoe wij zijn als club, dat ze graag hier willen aansluiten. Beiden hebben een hart voor dieren en moestuinieren. Ze zijn niet bang de handen uit de mouwen te steken en zullen daarom voor Het Oererf een goede kracht zijn. Claudija is o.a. stadsboerin en beheert een permacultuur buurtmoestuin en is into theater. David was actief als lichtman bij Paradiso en als boer bij Bofkont en helpt momenteel mee met het opzetten van een permacultuur tuin op het voormalige eiland Wieringen.

Claudija en David  vormen nu het zevende huishouden. Wil je meer over hen weten? Of over één van de andere huishoudens? Lees meer over ze op de pagina van de kerngroep.

AFSCHEID IN DE KERNGROEP - OKTOBER 2020

Met een traan en een lach afscheid genomen van Lieke en Michiel en de kinderen. Wat een leuke, gepassioneerde mensen en wat hebben ze Het Oererf een mooie vibe meegegeven, maar hun woondroom is toch net iets anders en daarom moesten ze deze keuze maken. Ze zijn uit het project, maar niet uit het Oererfhart en ze zullen waar nodig nog hun kennis met ons delen over de permacultuurprincipes. We wensen hen heel veel geluk en succes met hun nieuwe plannen en woondroom.
Bedankt voor alles, lieve mensen! Ook voor het meegenieten van jullie moestuin.

Moestuin

WORKSHOP (3) MET ARCHITECTEN - SEPTEMBER 2020

Donderdag 17 september kwamen we met Delacourt & Van Beek architecten bijeen voor een nieuwe workshop.

Nog meer puntjes op de i gezet, nog meer eco principes uitgewerkt, nog meer onze woondroom vormgegeven. Met name door het stapje vooruit in de permacultuurprincipes moesten we een stapje terug in het VO (voorlopig ontwerp). De architecten hadden een workshopavond voor ons voorbereid met allerlei interessante dilemma's. Dit hielp ons weer alles concreet te benoemen. Best een uitdaging nu de groep een stuk verder uitgebreid is. Stapje voor stapje komen we samen dichter bij de realisatie van het project.

UITBREIDING VAN DE KERNGROEP - SEPTEMBER 2020

Arjen en Lotte Het Oererf

Mooiste Oererfnieuws van deze maand is dat Lotte en Arjen zich officieel bij het Oererf gevoegd hebben als zevende huishouden! We hadden al een fijn en leuk contact net aan het begin van de Coronatijd, dus het duurde even voor we elkaar echt konden ontmoeten en konden uitwisselen. Het enthousiasme van Lotte en Arjen was gelijk zo sterk, dat we ook hen met veel blijdschap ontvangen. Lotte is verpleegkundige, Arjen ecoloog. Ze wonen nu in Utrecht. Zij zullen ons team weer met veel kennis en positieve energie versterken!

Wil je meer over Arjen en Lotte weten? Of over één van de andere huishoudens? Lees meer over ze op de pagina van de kerngroep.

VERDIEPINGSSESSIE BUILD & DESIGN - AUGUSTUS 2020

Deze verdiepingssessie op 29 augustus, ging over het meenemen van de opgedane kennis over o.a. de principes van permacultuur en passieve energie in het ontwerp van ons woonproject. Een sessie over keuzes maken dus! Wat zijn ieders prioriteiten en no-go's voor het Oererfontwerp? Dit wilden we vandaag duidelijk krijgen met onze groep. Het was een goede middag, waarin we tegelijkertijd de geïnteresseerden voor de laatste woningen beter hebben leren kennen. En zij ons. Samen eten met Oererfbijeenkomsten is altijd een feestje (en soms ook moeilijk kiezen), want iedereen had iets lekkers meegenomen. 
Nu weer verder naar de volgende stap! We blijven lachen zoals je ziet.

Dank aan House of Marqueez voor het gebruik van de fijne gemeenschapsruimte.

KERNGROEPNIEUWS - KINDJES GEBOREN - AUGUSTUS 2020

Op 21 augustus zijn Sofia en Mare geboren, twee prachtige dochters voor Danniëlla en Jonathan. Het zat er al even aan te komen dat deze tweeling geboren zou worden, want Danniëlla haar buik was enorm! Gelukkig zijn ze gezond ter wereld gekomen op deze mooie vrijdag. We zijn met zijn allen erg blij en wensen niet alleen de ouders, maar ook de twee grote zussen heel veel geluk en liefde met de pasgeboren meiden. We hopen ze over een tijdje heerlijk te kunnen zien ronddansen op ons eigen erf.

Oererfbaby's
Oererfbaby's

VERDIEPINGSSESSIE ENERGIE - AUGUSTUS 2020

Iedere maand combineren we ons overleg met een verdiepingssessie. Op 1 augustus zaten we in de moestuin van Lieke en Michiel, die samen met Astrid een interessante sessie hadden voorbereid over de thema's water, warmte en energie. Wat zijn de mogelijkheden en hoe combineren we dat met onze wensen? Een informatieve en gezellige dag! Voorbeeldje: 'Wees zuinig met water' stond er deze week weer in de kranten. Een hittegolf, droogte, het vraagt veel van onze watervoorraad. Wat kunnen we hierin zelf doen? Willen we ons toilet doorspoelen met drinkwater of zijn er andere opties? 

Daarnaast willen we bijvoorbeeld liever meer doen met passieve zonne-energie, i.p.v. zonnepanelen. Uitzoeken wat het beste werkt en het beste past binnen de principes van permacultuur is een interessante en leuke uitdaging.

VERDIEPINGSSESSIE PERMACULTUUR - JULI 2020

Op 4 juli hadden we een verdiepingssessie samen over wat de principes van permacultuur zijn en hoe dat past voor ons project. Duiken in deze principes en onderzoeken wat dat betekent voor onze toekomstige leefomgeving. Daarvoor gingen we ook naar de locatie die we op het oog hebben, deden we een sectoranalyse en presenteerden we onze onderzoekjes aan elkaar. Ondertussen konden de kinderen lekker samen tekenen.

Waarom is dit allemaal zo belangrijk? Omdat we zoveel mogelijk gebruik willen maken van dat wat de natuur ons al geeft (en geen dure/milieu-onvriendelijke installaties willen gebruiken) en ons zo willen positioneren dat ons ontwerp ook zoveel mogelijk past op deze plek.

OERERFBIJEENKOMST GEINTERESSEERDEN - JUNI 2020

Zondag 29 juni was de bijeenkomst voor serieus geïnteresseerden voor het laatste plekje op Het Oererf. In totaal kwamen er negen nieuwe huishoudens kennismaken. We hadden een heerlijk zonnetje, lekkere koekjes en de goede zorgen van Tiny en Monique van Hoeve Hildernisse. Door middel van roulerende groepjes konden we zoveel mogelijk mensen spreken, zodat wij en zij een goede indruk kregen van wie we zijn en wat we van plan zijn en andersom. Het was een lekker, relaxed sfeertje en we zijn benieuwd naar de uitkomst. Wordt vervolgd. Dank aan Hoeve Hildernisse én vooral aan allen die er waren!

VERDIEPING IN PERMACULTUUR - JUNI 2020

uit de moestuin

Tijdens het proces komen we er als kerngroep soms achter dat we een aantal dingen belangrijker vinden dan gedacht. Zo maakten we al eens de keuze tussen duurzaam en ecologisch bouwen. Omdat bijvoorbeeld bepaalde materialen duurzaam zijn (gaan lang mee), maar niet ecologisch zijn. Liefst wil je beide! Ecologisch is ook een heel breed onderwerp. En wat wil je bereiken? Ons doel is een goede balans vinden met de natuur. Onze natuurlijke omgeving versterken en niet uitputten. De aarde mooier achterlaten. Permacultuur geeft ons de handvatten om dit te kunnen bereiken, in zowel de woningen als de moestuin. Doel is niet, hoe vorm ik de omgeving naar mijn wens, maar hoe werk ik er zo goed mogelijk mee samen. De komende tijd gaan we hier verder mee aan de slag in de plannen voor ons woonproject.

AFSCHEID IN DE KERNGROEP - JUNI 2020

Jammer genoeg heeft, wegens persoonlijke omstandigheden, Marco afscheid moeten nemen van de kerngroep. Helaas zal hij niet participeren als huishouden bij Het Oererf. 

We vinden het erg jammer zijn positieve energie te moeten missen, maar zijn elkaar niet uit het oog en hart.

We wensen Marco heel veel liefde en geluk toe. 

foto van klavertje vier

KERNGROEPNIEUWS - KINDJE GEBOREN - APRIL 2020

Astrid & Bianca baby
WhatsApp Image 2020-04-21 at 14.43.14 (1

Vanaf zaterdag 18 april is Het Oererf een toekomstige bewoner rijker: Arwen is geboren en droomt nu elke nacht met haar mama’s Bianca en Astrid mee over hun toekomstige plekje op Het Oererf. 

We zijn als Oererf superblij met dit nieuws en kunnen niet wachten totdat ons woonproject gerealiseerd is. Elkaar helpen waar nodig, zeker in zo'n beginperiode, en een warme plek bieden voor een opgroeiend kindje is erg mooi. Dicht bij de natuur, leven op een gezonde manier, goed voor mens, dier en aarde.

Jammer genoeg moeten we even wachten tot na de coronacrisis om dit mooie mensje te ontmoeten. Tot gauw!

NOG PLEK VOOR 1 HUISHOUDEN - APRIL 2020

Op dit moment zijn er zeven huishoudens aangesloten bij Het Oererf.

De woongemeenschap heeft acht woningen beschikbaar. Dat betekent dat we bijna vol zitten. Goed nieuws natuurlijk, want het is fijn alle huishoudens er voor het Definitieve Ontwerp van de architecten bij te hebben. Niet leuk natuurlijk als er nog tien leuke (en die zijn er vast) huishoudens zijn die ook graag in een ecologische woongemeenschap in West-Brabant willen wonen. Ben je geïnteresseerd, stuur ons een berichtje via de site. Is er geen plek meer of zoek je iets soortgelijks op een andere plek of met een ander project, voeg je toe aan het platform van Het Oererf op Facebook. Wie weet wie je nog ontmoet en hoeveel woongemeenschappen er nog gebouwd worden!

VO knipsel

UITBREIDING VAN DE KERNGROEP - MAART 2020

Lieke & Michiel Het Oererf

Jaaa! Lieke en Michiel hebben, samen met hun drie jonge kinderen, deze maand besloten ook voor Het Oererf te gaan! Zij wonen sinds kort (weer) in Bergen op Zoom, waren er bij met de laatste bijeenkomst en zijn erg enthousiast over het eco woonproject. Zij hebben net een opleiding over permacultuur afgerond die ze ook graag gaan toepassen. Wij zijn erg blij met hun kennis, maar ook met hen individueel als mens. Een fijne uitbreiding van onze groep. En daarmee het zevende huishouden (van de acht)!

Wil je meer over dit nieuw aangesloten gezin weten? Of over één van de andere huishoudens? Lees meer over ze op de pagina van de kerngroep.

UITBREIDING VAN DE KERNGROEP - MAART 2020

Marco Het Oererf

Wat een goed nieuws voor Het Oererf. Marco heeft zich deze maand aangesloten als nieuw (éénpersoons) huishouden. Al bij de laatste bijeenkomst, waar hij er voor het eerst bij was, merkten we zijn enthousiasme en nu heeft Marco officieel JA gezegd tegen Het Oererf! Marco komt uit Nieuwerkerk aan den IJssel en wil graag meebouwen aan dit sociale project. Hij brengt diversiteit in de groep en we zijn erg blij met zijn energie en enthousiasme!

Wil je meer over Marco of de andere kerngroepleden weten? Lees meer over iedereen die is aangesloten bij Het Oererf op de pagina van de kerngroep.

KERNGROEPNIEUWS - TWEELING OP KOMST! - MAART 2020

We mogen weer mooi nieuws naar buiten brengen!

Danniëlla en Jonathan verwachten twee kindjes dit jaar. In september is Danniëlla uitgerekend van een tweeling. Dat was nog eens een mooie verrassing. Daarmee komen er op Het Oererf kinderen van best veel verschillende leeftijden. Hoe leuk! En we zullen ze allemaal zien opgroeien en spelen op ons mooie, groene paradijsje.

Gefeliciteerd lieve mama en papa in spé, van ons allemaal! Veel geluk gewenst met deze twee aankomende Oerervers.
De rompertjes zijn gemaakt door twee hele blije grote zussen in spé.

twee babyrompertjes beschilderd door kinderen, hangend tussen de bloempotten buiten

KENNISMAKINGSBORREL - MAART 2020

StayOkay11-3
StayOkay11-3

Omdat we veel serieus geïnteresseerden hadden die graag (voor een tweede keer) wilden kennismaken, hadden we een borrel georganiseerd op woensdag 11 maart in de StayOkay in Bergen op Zoom. Dat was erg prettig, want zo kon iedereen elkaar leren kennen op een relaxte manier. Het blijft een spannende stap; pionieren, anders wonen, met nog 'onbekende' mensen het samen eens worden over een ontwerp, samen bouwen en wonen, onzekerheid over wanneer het klaar is. We hopen natuurlijk dat er huishoudens bij zijn, die ook deze stap durven zetten!

HET VOORLOPIG ONTWERP - FEBRUARI 2020

Na verschillende sessies in het afgelopen jaar zijn we toegekomen aan het voorlopig ontwerp. Een belangrijke stap in het proces van onze ecologische woongemeenschap. Delacourt & Van Beek architecten uit Breda hebben met ons gewerkt aan dit project, waarin zij voor vijf huishoudens (eigenlijk zelfs acht!) één ontwerp moesten maken. Geen makkelijke klus. Het eerste plan is dinsdag 18 februari gepresenteerd en we hebben nu een basis waarmee zowel wij, als de gemeente en projectontwikkelaar verder kunnen. 

Op de foto zie je weer de onmisbare chocolade op de overlegmomenten. Doet het altijd goed. Maar ook het ontwerp heeft ons erg enthousiast gemaakt!

Zodra het kan laten we natuurlijk meer beelden zien van het plan!

Wil je een beetje een impressie krijgen? Hier zie je meer van: delacourtvanbeek.nl

VO presentatie

OERERFMIDDAG - JANUARI 2020

Zondag 19 januari was de Oererfmiddag, op de mooie locatie De Kraaijenberg op de Brabantse Wal in Bergen op Zoom. Het was een erg fijne bijeenkomst. We hebben veel leuke, enthousiaste mensen ontmoet, die goed ons verhaal aanvoelden en die ook allemaal iets moois kunnen inbrengen. Er kwamen mensen uit Bergen op Zoom, maar ook uit Den Bosch, Enschede en Nieuwerkerk aan den IJsel. Een brede groep, van allerlei leeftijden en samenstellingen. Naast koffie, thee en van lekker zelfgebakken cakes en blondies smullen, hebben we fijn kunnen praten over de plannen van Het Oererf. Ook hebben we  een aantal dilemma's in de groep gegooid, zoals 'Vind je dat de meeste stemmen gelden bij beslissingen?'. Daarna hebben we nog even buiten gelopen op De Kraaijenberg. Dank aan het bezoekerscentrum van De Kraaijenberg én vooral aan allen die er waren!

WORKSHOP (2) MET ARCHITECTEN - JANUARI 2020

Op 9  januari hebben we een tweede workshop gehad met de architecten. Doel: het VO (voorlopig ontwerp). Samen met Delacourt & Van Beek, hebben we gekeken naar wat we concreet willen met het gebouw en onze persoonlijke  woonruimtes. Ieder huishouden deed een presentatie met wat de wensen zijn qua woonoppervlak, indeling en materialen voor de eigen woonruimte. Gezamenlijk hebben we gekeken naar de uitstraling van het gehele Oererf en de materialen voor de gevels. Zo kunnen we zoeken naar een balans van wat mooi is en wat praktisch. En weer waren er geen grote tegenstellingen. Er zijn wel verschillen hoor, maar er is ook ruimte voor individuele wensen. De architecten kunnen nu echt aan de slag met het ontwerpen. Over een tijdje presenteren zijn dan aan ons het VO!

BOEKENBEURS EN INZAMELING GROENE DOEL - DECEMBER 2019

Zaterdag 14 december werd er in De Kraaijenberg een boekenbeurs georganiseerd door Joocke Scholte. Op deze beurs kon je boeken ruilen en (ver)kopen. Zij besloot om de opbrengst van de tafelverhuur aan Het Oererf te schenken. Wij zouden er zelf ook staan. Toen men hoorde dat er voor een goed doel werd ingezameld, hebben er onwijs veel mensen boeken gedoneerd! Mooie, goede boeken. Echt heel fijn. Hierdoor stonden we met twee grote tafels en nog verschillende dozen op de grond boeken te verkopen. Deze zijn lang niet allemaal verkocht. Daarom gaan we met Koningsdag op de vrijmarkt staan om de boeken verder te verkopen. We hebben het gelijk omgedoopt naar het 'groene doel'. Een aanvulling op onze lopende crowdfundingsactie.

Een door Laura bedachte actie kreeg veel positieve respons: het blind date boek! Een ingepakt boek, met een korte grappige, omschrijving er op, dat je koopt, maar waarvan je dus niet weet wat er in zit. Leuke verrassing!

WORKSHOP (1) MET ARCHITECTEN - DECEMBER 2019

Op 12 december hebben we een workshop gehad met de architecten. Doel: het VO (voorlopig ontwerp). Samen met Delacourt & Van Beek, die allerlei leuke opdrachten hadden bedacht, hebben we gekeken naar wat we concreet willen met het stuk grond en onze gezamenlijke ruimte. We hadden vier rondes. Zo kozen we wat we wel en niet willen in de gezamenlijke ruimtes, hebben we gekeken naar hoe de entree naar de woningen gaat worden, naar hoe we ons uitzicht op het landschap willen en wat voor duurzame systemen we zouden willen voor onze energievoorziening, etc. Er zijn geen grote tegenstellingen, waardoor we op een fijne manier konden concluderen dat we aardig op één lijn zitten. Ook fijn voor de architecten, want die kunnen dan verder aan de slag met het ontwerpen. Het lijkt op de foto's een serieuze bedoeling, maar het was echt heerlijk om te doen!

KERNGROEPNIEUWS - KINDJE OP KOMST! - NOVEMBER 2019

Astrid & Bianca baby
Astrid & Bianca baby

We wisten het al even, maar nu mag het openbaar...
Astrid en Bianca verwachten een kindje!
We zijn erg blij voor hen met deze aankomende Oererver. Het zal erg leuk zijn dit kindje te zien spelen straks op Het Oererf. En natuurlijk daar een plek te geven waar het gezond kan leven en opgroeien, zoals alle kinderen -en volwassenen- op Het Oererf.
Gefeliciteerd namens ons allemaal!

En natuurlijk kon een mooi rompertje -zie foto's-als kadootje niet ontbreken!

WEEKEND OERERFKERNGROEP - NOVEMBER 2019

In het eerste weekend van november zijn we met de kerngroep een weekend weg geweest.  Dit was een succes. Mooie houten huisjes, natuur, gezelschapsspelletjes spelen, lekker kletsen tot 's avonds laat, samen koken, elkaar nog beter leren kennen... Gezellige avondjes, binnen en buiten spelen, genieten van het zonnetje en warme chocomel, kookuitdaging in duo's, en gewoon...zijn. Soms even op jezelf en dan weer samen. Precies zoals we op Het Oererf willen...

BRABANTSE WAL DAG - SEPTEMBER 2019

Zondag 15 september stonden we met een stand op de Brabantse Wal Dag op landgoed Mattemburgh. We waren uitgenodigd als duurzaam project op de Brabantse Wal. Erg leuk, omdat we nu aan heel veel mensen het verhaal van Het Oererf konden vertellen. Daar stonden we dan, in onze nieuwe groene shirtjes (ecologisch katoen natuurlijk!) tussen al die andere mooie initiatieven. Het was een leuke dag, veel nieuwsgierige mensen, sowieso heerlijk weer en het sfeertje was erg fijn. Ook is er een item over ons opgenomen voor Zuidwest tv. Dat komt binnenkort (oktober) online. Kijk daarvoor op Zuidwest tv.

OPSTART CROWDFUNDING - SEPTEMBER 2019

Met de koop van het stuk grond in het vooruitzicht is het tijd om onze financiële zaken rond te krijgen. Het is alleen niet mogelijk een lening te krijgen voor de voorfinanciering. Daarom hebben we een crowdfundings-actie opgezet. We hopen daarmee in ieder geval 50% van onze voorfinanciering rond te krijgen! Dus voor iedereen die ook gelooft in Het Oererf, het belang er van ziet en ons project een warm hart toedraagt, doneer een bedrag via onze crowdfunding pagina:

www.geef.nl/nl/actie/oererf/donateurs

Tekst met: doneer nu
it always seems.... Het Oererf

EXCURSIE DUURZAME WONINGEN CULEMBORG - JULI 2019

Zondag 14 juli zijn we met de hele club en de architecten Pieter Delacourt & Ton van Beek naar een aantal bijzondere woningen gaan kijken in Culemborg. Dat was echt interessant. En ook heel leerzaam. Waar moeten we op letten, do's & dont's, voor- en nadelen. Zo fijn als je niet zelf het wiel hoeft uit te vinden! Zo spraken we met een architect van de kaswoningen in EVA-Lanxmeer. Bekeken we de nieuwe wijk Parijsch in Culemborg en hebben we ook gesproken met de eerste pionier met een experimenteel zelfbouwhuis op het pioniersveld! Zijn hele woning heeft hij in elkaar gezet met gerecyclede onderdelen en natuurlijke materialen. Ook hebben we natuurlijk fijn samen geluncht. Ze hadden daar een heerlijke Italiaans restaurant in een gave oude fabriek, met allemaal kunstenaars bij elkaar: de Gelderlandfabriek, was ook al een beleving op zich. Geslaagd dagje op pad dus!

Meer weten? Hier lees je over de kaswoningen, hier over het pioniersveld in Parijsch en hier vind je meer info over het collectief de Gelderlandfabriek.

RENDEZ-VOUS & NIEUW LOGO - MEI 2019

Zondagmiddag 19 mei hebben we een informatie- en kennismakingsbijeenkomst georganiseerd voor geïnteresseerden van Het Oererf. Tijdens deze bijeenkomst hebben we het schetsontwerp van architectenbureau 'Delacourt Van Beek' gepresenteerd. Ook hebben we ons nieuwe logo, ontworpen door Vincent van 'Dit is vinz.' laten zien. Iedereen die op bezoek kwam had wat lekkers mee genomen. We hebben dus, naast het serieuze verhaal, ook van allerlei lekkernijen genoten en gezellig kunnen kletsen met elkaar! We hebben het in de bijeenkomst gehad over de visie, het ontwerp, de locatie, de financiën en het tijdspad van Het Oererf. Mensen die verder geïnteresseerd zijn, hebben we uitgenodigd mee op excursie te gaan, of andere activiteiten met ons te ondernemen. Na de bijeenkomst zijn we ook nog met een aantal mensen naar de mogelijke locatie gegaan om de omgeving te zien en 'beleven'.

GESPREK MET ARCHITECTENBUREAU - APRIL 2019

En dan zie je ineens wat Het Oererf zou kunnen worden. Op 16 april presenteerden de architecten van architectenbureau Delacourt Van Beek ons hun twee ontwerpen. Zij hebben dat gebaseerd op onze gezamenlijke wensen en doelen. We hebben daarmee twee goede, bijzondere, mooie keuzes voorgeschoteld gekregen, waarmee we weer verder kunnen concretiseren. Een grote stap dichter bij onze ecologische woondroom dus. En West-Brabant bijna een bijzonder plekje rijker. 

Aan ons nu om een definitieve keuze te maken, die we ook kunnen presenteren bij de eerstvolgende informatiebijeenkomst (Rendez-vous met Het Oererf) op 19 mei.

Gesprek architecten [d][b]

WERKSESSIE KERNGROEP - MAART 2019

werksessie Het Oererf

Om even wat slagen te kunnen maken hadden we voor de kerngroep een werksessie georganiseerd. Een hele middag, onder begeleiding van Wendy de Jongh, van 'Het Succes' met elkaar werken aan belangrijke doelen en actiepunten. Het zonnetje was fijn, onze mood was uitstekend, het was gezellig en het was uiteindelijk ook een goede, concrete middag. Heel fijn was dat ook Ton van Beek, van 'Delacourt Van Beek' architecten, aanwezig was om bij ons sfeer te proeven en onze wensen te inventariseren.

werksessie Het Oererf

KEUZE ARCHITECT VOORTRAJECT - MAART 2019

[d][b]

We hebben besloten in het voortraject van ons woonproject gebruik te maken van de diensten van 'Delacourt Van Beek' architecten uit Breda. Zij gaan met ons aan de slag om de eerste fase van het ontwerp klaar te maken.

Zij zijn erg enthousiast over ons project en hebben veel ervaring in het opzetten van mooie woonprojecten. Zij kwamen in het kennismakingsgesprek met goede, concrete ideeën. Dat maakte ons ook enthousiast!

Neem een kijkje op hun website: delacourtvanbeek.nl

PRIORITEITENLIJST - FEBRUARI 2019

Dankzij het contact dat we hebben gelegd met erfdelen.nl, kregen we een enquête waarin we o.a. moesten aangeven wat we belangrijke punten vinden in het samen met andere mensen wonen op een bepaalde locatie. Natuurlijk hebben wij onderling al veel gesproken over wat we allemaal belangrijk vinden, maar we vonden dit een erg mooi en prettig lijstje. Ook denken we dat dit duidelijk is voor andere mensen die geïnteresseerd zijn in onze woongemeenschap. We hebben individueel cijfers gegeven van 1 tot 10 en daarvan het gemiddelde gepakt. Zo komt er heel duidelijk een volgorde in prioriteiten naar voren bij het vinden van de juiste locatie en het vormen van de groep. Dat nabij stad of dorp zo hoog scoort heeft te maken met het feit dat een aantal mensen geen auto hebben en daarom graag op fietsafstand van een centrum of treinstation wonen voor werk. Maar ook vinden een aantal dat belangrijk voor de scholen van de kinderen. Daarnaast willen we goed bereikbaar zijn voor bezoekers van Het Oererf. Dat heeft dan weer te maken met onze maatschappelijke functie. Hiernaast ons lijstje.

afbeelding prioroteiten Het Oererf allee

IN GESPREK MET BANK - FEBRUARI 2019

Het Oererf bij Triodos

We zijn op 12 februari met een delegatie van onze kerngroep naar Triodos in Zeist geweest voor een gesprek en voor een workshop over CPO. We hebben allerlei vragen gesteld over wat voor ons specifiek belangrijk is en gevraagd in hoeverre we kans zouden maken op een hypotheek van Triodos om ons project te financieren. Onze kansen zijn goed. We hebben al veel gedaan (ook wel eens fijn om te horen) en moeten, zodra de locatie zeker is, ons plan heel concreet beschrijven. Wel moeten we goed gaan nadenken over de voorfinanciering van ons project. Dat blijft een hekel punt. Werk aan de winkel dus nog.

WERKSESSIE KERNGROEP - JANUARI 2019

Nieuwe ontwikkelingen en een nieuwe kerngroep-samenstelling, vragen om een goede kijk naar onze huidige doelen en werkwijze. Daarom een zondagochtend samen gezeten, met gespreksleider Wendy de Jongh van 'Het succes' om deze sessie te begeleiden. We hebben gekeken naar kernwaarden en concessies per persoon plus als groep en we hebben, lekker praktisch, taken verdeeld. Er ligt een hoop op de stapel om de komende weken te doen. Fijn dat we sinds kort versterking hebben in de kerngroep en ook allemaal spannend omdat we erg bezig zijn met de haalbaarheid van onze woondroom. 

Een goede groepsfoto maken is wel altijd een dingetje....

werksessie Het Oererf

UITBREIDING VAN DE KERNGROEP - JANUARI 2019

Astrid & Bianca

Yes! Dit leuke stel is sinds deze maand onderdeel van Het Oererf kernteam. Astrid en Bianca wonen nu in Dordrecht, maar zijn zo gecharmeerd van de plannen van Het Oererf dat ze de stap hebben genomen om zich bij onze kerngroep te voegen. En daar zijn wij heel blij mee. Vanaf de eerste ontmoeting hadden we gelijk een klik en dat is zó belangrijk. De komende tijd zullen zij met ons aan de slag gaan om de plannen voor Het Oererf concreter te maken. Een goede én gezellige versterking van het team!

Wil je meer over deze nieuwe enthousiastelingen weten? Lees meer over ze op de pagina van de kerngroep.

START VERENIGING HET OERERF - DECEMBER 2018

Op maandag 17 december hebben we bij de notaris onze vereniging vast laten leggen. Nu zijn we officieel! Een belangrijke stap in ons proces. Zowel als gesprekspartner, als voor het regelen van officiële zaken; zoals de financiële stappen die we moeten gaan zetten. Nu de aankoop van de grond dichter bij komt, komt ook dat steeds dichterbij. Het kersverse bestuur heeft na de ondertekening even een taartje hierop gegeten, want het is wel echt een feestje. 's Avonds hebben we er met de hele club op geproost! Celebrate good times!

start vereniging Het Oererf
start vereniging Het Oererf

AFSCHEID IN DE KERNGROEP - NOVEMBER 2018

thank you

Een jaar lang hebben Naomi en Matthijs onze kerngroep versterkt. Vanwege andere toekomstplannen hebben ze besloten niet in de organisatiegroep te blijven. Zij zullen wel betrokken blijven bij onze club, maar niet zelf op Het Oererf gaan wonen. We vinden dat erg jammer! Maar we wensen hen heel veel plezier met hun nieuwe toekomstdromen. Boven alles zijn we heel dankbaar voor alle mooie dingen die ze ons project hebben gebracht met hun inzet, humor en energie! Happy memories. Thanks lieve Naomi en Matthijs!

UITBREIDING VAN DE KERNGROEP - OKTOBER 2018

Ja, je had haar al stiekem ergens kunnen zien, online of tijdens een bijeenkomst, maar Danniëlla is het nieuwste kerngroeplid van Het Oererf. Ook zij brengt weer een nieuwe energie en nog belangrijker; nieuwe vaardigheden in het team,  waardoor we ons verder kunnen professionaliseren. Danniëlla is organisatorisch een aanpakker. Het Oererf trekt haar vooral aan vanwege het gezamenlijk leven.

Opvallend is wel dat we tot nu toe met allemaal dertigers zijn. Maar dat is voor ons helemaal geen must. We hebben geen leeftijdseisen, dus jonger of ouder dan dertig, allemaal welkom om ons team te versterken!
 

Meer over de leden van de kerngroep vind je hier.

kerngroep Het Oererf

VERKENNING NAAR BOUWSTIJLEN ETC. - OKTOBER 2018

onderzoek Het Oererf

We zijn deze weken druk met onderzoek doen naar verschillende ecologische bouwstijlen, materialen en architectuur. En wat hebben we al veel interessante mensen en partijen ontmoet. Zo hebben we o.a. via Strobouw Nederland contact gelegd met een strobouwer en architect, hebben we met een leuke architect uit eigen regio aan tafel gezeten en met een idealistische club uit Amsterdam gebrainstormd over mogelijkheden.

Er blijkt gigantisch veel te zijn in Nederland. Zoveel mensen die bezig zijn met innovatieve, ecologische oplossingen. Dat inspireert enorm. En geeft veel keuze. Des te moeilijker ook om een keuze te maken misschien, maar alle beslissingen die er te maken zijn, zijn voor een betere toekomst. Het vuurtje verspreidt zich.

BIJEENKOMST 'AAN DE KEUKENTAFEL' - SEPTEMBER 2018 

Zondagmiddag 23 september hebben we met een groep geïnteresseerden aan de keukentafel gezeten -letterlijk én figuurlijk- om te praten over Het Oererf. Mensen vanuit allerlei plekken in Nederland waren nieuwsgierig naar onze plannen en ontwikkelingen. Het was ook weer erg leuk om te horen, zien en voelen hoeveel (meer) mensen er bezig zijn met duurzaamheid en ecologisch wonen, maar ook die het idee van een woongemeenschap echt heel aantrekkelijk vinden. We hopen snel op een vervolg, want vanwege de concreetheid gaat het nu allemaal best snel. Hoe eerder mensen instappen, hoe meer zeggenschap ze hebben in het project. Maar ook met hoe meer mensen we zijn, hoe meer kennis, inzet, man/vrouwkracht we hebben om zaken te realiseren. Een belangrijke middag aan de keukentafel dus. De vibe was in ieder geval erg goed. Goede hapjes hadden we ook weer trouwens...! Zoet, hartig, healthy, vegetarisch, vegan...het maakte het, naast boeiend, zonder twijfel een smakelijke en gezellige bijeenkomst. 

ONDERZOEK NAAR BOUWMATERIALEN EN -METHODIEK - JULI 2018

Op dit moment zijn we naast het kijken naar de mogelijkheden op het stuk grond dat we op het oog hebben, ook aan het onderzoeken welke bouwmaterialen en bouwmethoden ons het meeste aanspreekt. We weten dat we ecologisch, duurzaam en betaalbaar willen, maar dat vergt wel wat onderzoek. Ook binnen het kernteam. Waar wil je keihard aan vast houden en waar doe je water bij de wijn om het project meer kans van slagen te geven. En wanneer is het geslaagd. Als we het binnen een bepaalde tijd kunnen realiseren of als we het zo ecologisch mogelijk voor elkaar hebben? Samen met de projectontwikkelaar van het stuk grond, zijn we nu aan het kijken of we een bepaalde bouwmethode kunnen gebruiken voor Het Oererf. Lokaal en duurzaam kunnen we in ieder geval al afvinken!

onderzoek Het Oererf
onderzoek Het Oererf

MEET & GREET MET HET OERERF EN ECOBOZ - JUNI 2018

Zondagmiddag 17 juni hebben we een Meet & Greet gehad voor geïnteresseerden en belangstellenden. Deze middag hadden we samen met EcoBoz georganiseerd. Ook zij zijn onlangs een ecologisch wooninitiatief gestart in de gemeente Bergen op Zoom. Deze middag kwamen er veel mensen die iets over ecologisch bouwen wilden weten en over de voortgangen inhoud van onze projecten. Het was voor ons, vanuit Het Oererf, leuk om te kunnen vertellen over onze gezette stappen en om weer nieuwe en bekende gezichten te zien. Deze middag kwam ook architect Martijn van Voorden vertellen over ecologische bouw. Dat was heel informatief voor de bezoekers en voor onszelf. Daarnaast hadden veel mensen weer iets lekkers meegenomen voor bij de koffie of thee. Blijft toch mooi om te zien dat zoveel mensen dezelfde drive voelen. Een geslaagde middag dus op het mooie Hoeve Hildernisse in Bergen op Zoom.

AAN DE SLAG MET DE LOCATIE - MEI 2018

Dinsdag 29 mei hebben we een positief gesprek gehad bij de gemeente Bergen op Zoom. We hebben 'groen licht gekregen' voor het stuk grond dat we zo mooi vinden en dat echt veel mogelijkheden biedt voor onze woonplannen. De gemeente en de projectontwikkelaar werken erg fijn mee om het project realiseerbaar te maken. Stap 2 in onze ontwikkeling is in gegaan dus! Nu is er voor ons ook werk aan de winkel wat betreft het uitzoeken van ecologische bouwmethoden en materialen, als we dit project een fijne woonplek willen maken met ecologische en maatschappelijke waarde. Naar de concreetheid toe dus!

Ook kunnen we nog beter aan de slag met de werving van gelijkgestemde mensen die dit project samen met ons aan willen en ook daadwerkelijk er voor kiezen op Het Oererf te willen gaan wonen. Wel reden voor een klein feestje dus!

IN GESPREK OVER STUK GROND - MAART 2018

Op dit moment zijn we met de gemeente en een projectontwikkelaar en makelaar in gesprek om te kijken naar de mogelijkheden voor een stuk grond in de gemeente Bergen op Zoom. Het is een groot stuk grond op

de Brabantse Wal met veel mogelijkheden, dus we zijn benieuwd!

KilimanjaroWonen helpt ons met de voorbereidende zaken. Niet alleen bijvoorbeeld het schetsen, maar ook het hele financiële plaatje rond krijgen. Gelukkig is er veel optimisme en zijn we met de kerngroep ook bezig met het in gesprek gaan met mensen die zich bij Het Oererf willen aansluiten. 
Ook blijven we rondkijken voor input. Zo waren we onlangs in ecodorp Boekel (foto), waar we veel inspiratie opdeden voor het ecologisch bouwen.

Het Oererf in ecodorp Boekel

BIJEENKOMST VOOR GEINTERESSEERDEN - JANUARI 2018

Zondag 14 januari hadden we in bezoekerscentrum De Kraaijenberg op de Brabantse Wal een bijeenkomst voor de geïnteresseerden van Het Oererf. Deze keer wilden we graag verder de concreetheid in en de stand van zaken bespreken. Zeker aangezien er twee interessante, mogelijke locaties zijn voor het bouwen van ons erf. Het zogenaamde 'vlekkenplan' was de leidraad (zie afbeelding hieronder). Hierop staan onze plannen.
Daarnaast deden we een speeddate, waarin we allerlei vragen voorgeschoteld kregen om aan elkaar te stellen en beantwoorden. Zo leerden we elkaar weer een beetje beter kennen. Niet onbelangrijk! Het was naast de serieuze verhalen, dus ook een gezellige bijeenkomst!
Vanaf nu zullen we met geïnteresseerden 1 op 1 gesprekken aangaan. 

MOGELIJKE LOCATIES OP HET OOG - DECEMBER 2017

Via de gesprekken met de gemeente Bergen op Zoom hebben we een mooie locatie voorgesteld gekregen. We zijn vervolgens gaan onderzoeken of deze locatie voor ons geschikt en mogelijk is. We zijn zelf wel erg enthousiast over het eerste gevoel bij deze plek. Het is groot, groen en biedt allerlei mogelijkheden.
Ook is er door een particulier een andere locatie aan ons voorgesteld. Ook in de gemeente Bergen op Zoom. Ook dat stuk grond ligt op de mooie Brabantse Wal en heeft veel potentie. Spannend en een hoop uitzoekwerk dus! 

NB In deze fase is het nog niet verstandig de precieze locaties openbaar te vermelden. :-)

PRESENTATIE COMMUNICATIEVISIE GEMEENTE - DECEMBER 2017

Het Oererf als voorbeeld van een burgerinitiatief op een avond over de communicatievisie van de gemeente Bergen op Zoom...! We waren gevraagd te presenteren in de stadsschouwburg over ons project en het proces. Erg leuk eigenlijk, omdat we veel feed-back kregen van een hele andere doelgroep. En we konden zo ook mooi iets terug geven aan de gemeente. Na #jouwtoekomstverhaal is ons project namelijk de gemeente binnen gerold en dat heeft ons erg geholpen. Positive thinking and sharing! 
De foto's zijn gemaakt door Hans Wareman, Yvonne Kammeijer en Corrie Damen.

UITBREIDING VAN DE KERNGROEP - NOVEMBER 2017

Tijdens de laatste bijeenkomst voor geïnteresseerden voor Het Oererf, deden we een oproep voor nieuwe leden voor de kerngroep. Wie durft de stap al te maken? Daarbij kwamen Naomi en Matthijs naar voren. Iets wat we stiekem al hadden gehoopt...! Dit betekent dat we nu nog meer man- en vrouwkracht hebben, meer kunnen ontwikkelen en dat we er waarschijnlijk ook een huishouden bij hebben, die daadwerkelijk op Het Oererf komt wonen. Belangrijke en leuke stap in onze voortgang dus!

Meer over de leden van de kerngroep vind je hier.

kerngroep Het Oererf

EXPERTMEETING HET OERERF - OKTOBER 2017

Op 2 oktober hadden we een expertmeeting of expertsessie gepland voor Het Oererf. Er was een positief, opbouwend geluid deze bijeenkomst. "Met de stroom mee gaan!" Dat was de gouden tip van Ad Vlems (Ecodorp Boekel). En op dit moment gaat die stroom best lekker... We hebben een goede bijeenkomst gehad en voelen ons gehoord en gezien. We hadden een mooie verzameling experts bij elkaar: ambtenaren en volksvertegenwoordigers vanuit de provincie, vanuit de gemeente Bergen op Zoom en ervaringsdeskundigen. Dit alles met als doel de realisatie van ons project een stap dichter bij te brengen, of twee stappen...of drie... De kansen (zowel voor ons als voor de gemeente) liggen voor het oprapen. Volgende stap is om verder het gesprek met de gemeente aan te gaan en een geschikt stuk grond te vinden voor ons project. 

BIJEENKOMST OVER HET OERERF - OKTOBER 2017

Op 1 oktober hebben we met allen geïnteresseerden bij elkaar gezeten om te praten over de visie, de organisatie en de financiële commitment. We hebben o.a. allerlei casussen in groepjes besproken. Zaken die in de praktijk kunnen gebeuren in een woongemeenschap. Zo wordt het voor iedereen steeds duidelijker wat te verwachten en hoe dat we klikken met elkaar. Er begint een goede club mensen te ontstaan waarmee we Het Oererf nog sterker en steviger kunnen maken. Ook de lunch smaakte trouwens weer erg lekker.

BRAINSTORMBIJEENKOMST OVER HET OERERF - JULI 2017

Op 2 juli hebben we met alle geïnteresseerden gebrainstormd over Het Oererf. Dit deden we op Hoeve Hildernisse in Bergen op Zoom. We hebben dit vooral gedaan door het maken van individuele moodboards. Zo konden we aan elkaar vertellen wat we belangrijk vinden en hoe we de toekomst op Het Oererf allemaal voor ons zien. Het was ook een gezellige bijeenkomst waar we samen gegeten hebben van een lekkere door iedereen zelfgemaakte lunch.

EERSTE BIJEENKOMST MET GEINTERESSEERDEN - MEI 2017

We hadden 13 mei onze eerste bijeenkomst voor mensen die geïnteresseerd zijn in het Oererf. Dit hadden we georganiseerd in bezoerkerscentrum De Kraaijenberg in Bergen op Zoom. We hebben deze avond een presentatie gegeven over wat we hebben gedaan en wat mensen die op Het Oererf willen komen wonen kunnen verwachten. Dit ging samen met elkaar ontmoeten en samen eten en het was voor ons een nuttige bijeenkomst vanwege de input van buitenaf. Er was al snel behoefte naar een tweede bijeenkomst.

DE GEMEENTE EN ONS PLAN

We hebben een haalbaarheidsonderzoek gemaakt, om te kijken of wat we willen, te realiseren is. Dit is vooral een financieel verhaal. Met dit onderzoek kunnen we weer naar een bank en een gemeente. We zullen zeker moeten samenwerken met een gemeente omdat dit project geen standaard bouwverhaal is.

Ook kunnen we hiermee bij de gemeente aangeven dat ons project een meerwaarde heeft voor deze regio.

Zeker op het gebied van duurzaamheid kan het Oererf een educatieve waarde hebben, een voorbeeldfunctie. 

Begin april waren we op een bijeenkomst van de gemeente op Fort de Roovere over je (individuele of groeps)wensen voor de toekomst van de gemeente Bergen op Zoom. We konden daar mooi ervaren hoe ons plan binnen de vele andere duurzaamheidswensen past. En we hebben natuurlijk aangegeven wat wij graag zouden willen met ons woonproject. Er waren veel leuke en enthousiaste reacties. Hierna zijn we alweer tweemaal bij de gemeente Bergen op Zoom op bezoek geweest om te praten over onze plannen.

REFERENTIEPROJECTEN

We zijn vanaf januari gelijk begonnen om een aantal referentieprojecten te bezoeken, zodat we goed konden zien en horen hoe anderen een woongemeenschap hebben gebouwd  en vooral ook georganiseerd of hoe ecologisch bouwen in de praktijk gaat. Ook wilden we weten wat er mogelijk is qua bouw, vormen en materialen en wat ons aanspreekt.

We hebben de volgende projecten bezocht:

Voor meer informatie over de (actuele) voortgang, volg onze Instagram- of Facebookpagina.

IN OPRICHTING
bottom of page