NIEUWS

Hier zie je onze voortgang en interessante gebeurtenissen. We zijn op weg... We zitten regelmatig rond de tafel of gaan op pad, o.a. om te kijken bij andere projecten. We zijn nu bezig met een mooie locatie in de gemeente Bergen op Zoom. We zitten in de ontwerpfase van ons project. Daarnaast zijn we bezig om acht enthousiaste huishoudens te verzamelen.

Kruidentuin Jonathan
Avondzon locatie Oererf

VINDTOCHT LAATSTE HUISHOUDEN - MEI  2021

Er is nog één woning beschikbaar in ons eco woonproject! Daarvoor vinden we graag een tof huishouden. Dus vind je ons project net zo leuk en inspirerend als wij en wil je meehelpen deze gezamenlijke droom te verwezenlijken? Lees de website goed door en als je dan nog steeds enthousiast bent, vul je hier het contactformulier in. Er zijn geen eisen aan leeftijd of samenstelling van huishouden. Dogma's hebben we niet. Wel is het voor een Oererver belangrijk dat je eco-minded en sociaal vaardig bent, doorzettingsvermogen, enige humor en een gezond relativeringsvermogen hebt. Natuurlijk is het een must dat je idealen overeen komen met die van Het Oererf. Binnenkort organiseren we een informele, coronaproof ontmoeting voor geïnteresseerden. Vooraf doen we een telefonisch gesprek om de eerste vragen te kunnen beantwoorden.

PSX_20210511_131357.jpg

VERDIEPINGSSESSIE GROENDAK - MEI 2021

Oerdakj.png

Ter voorbereiding op het DO (definitief ontwerp) hebben we een online verdiepingssessie gedaan over ons oerdak! De werkgroep Design & Build heeft deze sessie voorbereid. Eerst hebben we een informatief gedeelte gehad over de verschillende soorten groendak en de voor- en nadelen hiervan. Daarna werden we getest op kennis en voorkeur via een Kahoot! Lachen natuurlijk, maar ook belangrijk. Want ook hierbij willen we weer dat we met de neuzen dezelfde kant op staan. Overigens heeft een groendak vele voordelen. Naast dat het bijvoorbeeld bijdraagt aan biodiversiteit, is het ook een mooie manier om in het landschap te blenden. Zo passen we mooi in de groene omgeving.

VERDIEPINGSSESSIE GEMEENSCHAPPELIJKE RUIMTE - APRIL 2021

Ter voorbereiding op het DO (definitief ontwerp) hebben we een online verdiepingssessie gedaan over onze gemeenschappelijke ruimtes. De werkgroep Design & Build heeft deze sessie voorbereid. Eerst hebben we via een mentimeter quiz gepeild hoe iedereen denkt over de ruimtes en eigen gebruik (hieronder wat voorbeelden!). Daarna hebben we dit nabesproken. Was erg goed om dit af te stemmen op elkaar. Ook leuk om de verschillen en overeenkomsten te zien. Gelukkig genoeg om het samen op een goede manier in te richten!

WORKSHOPS ENERGIE WOONDER - FEBRUARI & MAART 2021

Een online workshop over energie, persoonlijk toegespitst op Het Oererf! Deze workshops kregen we van Woonder, een advies- en opleidingsbureau, gespecialiseerd in ecologisch bouwen. Super interessant dus. Ventileren, verwarmen, koelen... Wat komt er veel bij kijken als je keuzes moet maken die zowel duurzaam, eco, praktisch, betaalbaar als passend zijn in onze plannen. En willen we low tech of noujuist high tech? Deze keuzes zullen we moeten maken voor we aan het DO (definitieve ontwerp) gaan beginnen. Meer over Woonder lees je hier

workshop energie Woonder

WEEKENDJE WEG WORDT UITJE@HOME - JANUARI 2021

Gezellig online met elkaar. Geen weekendje weg, zoals eerst gepland, maar een oergezellig online uitje thuis op 30 januari. We deden allerlei quizen en opdrachtjes online. Van 'De slimste Oererver' tot 'Wie tekent Het Oererf het snelste' tot 'Ecoweetjes' tot 'Wie komt het snelst terug in zijn pyjama'. We hebben flink gelachen en elkaar weer een stuk beter leren kennen. Ook waren er twee geïnteresseerde huishoudens bij die we graag beter wilden leren kennen en zij ons. De winnaar na 7 rondes kreeg een pakket mini plantjes. Dit is geworden... Danniëlla!

Hieronder zie je o.a. ook de tekening van Frank, de uitslag van de Kahoot met Wouter, alias ZoomCamper als slimste en snelste Oererver, de eindscore op Mentimeter na alle weetjes over de mensen van Het Oererf.

UITBREIDING VAN DE KERNGROEP - JANUARI 2021

Peter & Noni

Met heel veel plezier laten we jullie kennis maken met Noni en Peter! Het nieuwste huishouden op Het Oererf!!! Vandaag hebben we ze met een online feestje verwelkomd bij onze groep. Na een maand proefdraaien was het voor iedereen duidelijk dat deze twee onwijs goed bij Het Oererf passen. Noni (29) en Peter (30) wonen samen met hun zoontje Odin (1) in Bergen op Zoom en hebben al langere tijd de wens om in een woongemeenschap en op duurzame manier te wonen. Sociaal, humoristisch, creatief, handig, allerlei erg fijne eigenschappen waarmee ze ons team komen versterken.

Wil je meer over hen weten? Of over één van de andere huishoudens? Lees meer over ze op de pagina van de kerngroep.

PRESENTATIE VOORLOPIG ONTWERP - DECEMBER 2020

Zaterdag 19 december hebben Delacourt & Van Beek architecten ons het voorlopig ontwerp gepresenteerd. Dit was het vervolg op het schetsontwerp. Wederom zijn we erg enthousiast en is ons beeld een beetje helderder geworden. Zo zou Het Oererf er zomaar uit kunnen zien.... Hierbij zie je een voorlopig schetsontwerp van ons terrein. Dat het een groene boel moet worden is wel duidelijk. We willen de grote moestuin graag als ons levend middelpunt. Dat wordt genieten van het buiten zijn. Ook de individuele woningen zijn gepresenteerd. Dat is extra spannend, want dan zie je waar je in de koude dagen veel zult zitten. Woonkamers, slaapkamers, badkamers, keukentjes en... de grote gemeenschappelijke ruimte. 

Omdat we nog bezig zijn met de laatste huishoudens, zijn er nog twee woningen niet ingevuld. We hebben wel al onwijs veel leuke mensen (online) ontmoet, dus de verwachtingen zijn goed!

Voorlopig ontwerp terrein

AFSCHEID IN DE KERNGROEP - NOVEMBER 2020

groen hart.jpg

Veel te snel naar onze zin, maar vanwege begrijpelijke redenen hebben Claudija en David zich moeten terugtrekken uit de kerngroep. Ze waren er nog maar kort bij, maar toch zullen we de klik missen en ook hun kennis en ervaring. We wensen hen het allerbeste en hopen ook dat zij hun ultieme woonwens zullen kunnen realiseren. Veel succes en liefs allebei!

Dat betekent dat we weer gaan zoeken naar een nieuw huishouden. Op social media zullen we een oproepje plaatsen voor nieuwe, leuke, enthousiaste mensen! Hier op de website kun je het contactformulier invullen.

VERDIEPINGSSESSIE SOCIAAL  - NOVEMBER 2020

In deze tweede verdiepingssessie 'sociaal' zijn we dieper in gegaan op het gebruik en de inrichting van de gemeenschappelijke ruimte. Zaterdag 21 november presenteerde ieder huishouden hun idee van hoe deze ruimte er uit zou kunnen komen te zien en hoe we deze zouden willen gebruiken. Er was een hoop geknutseld, zowel met papier als digitaal. Er kwamen veel leuke creatieve ideeën naar voren, maar het opvallendste was het groot aantal overeenkomsten. Dat is natuurlijk erg prettig, want dan zijn we het snel eens over een aantal keuzes.
Ook sommige kinderen hadden mee geknutseld en gepresenteerd. Zo wordt het een ruimte van en voor ons allemaal.

PRESENTATIE SCHETSONTWERP - NOVEMBER 2020

Na heel wat stapjes vooruit en achteruit zetten om onze eco woondroom te realiseren, kregen we maandag 2 november een mooie kijk op hoe deze er in het echt uit komt te zien. De presentatie van Delacourt & Van Beek architecten was voor ons een fijne beloning op heel veel denkwerk, kennisverdieping en vooral afstemming op elkaar. Maar ook voor de architecten is dit een knappe prestatie. Probeer maar eens acht huishoudens tevreden te krijgen over hun te bouwen woonplek. In het nieuwe ontwerp komen veel meer de permacultuur principes terug en vormen we een mooi geheel dat past in het landschap. Toch laten de architecten ook ruimte voor creativiteit en speelsheid, want maakt dat we straks echt een uniek en mooi bouwwerk krijgen dat opgaat in de groene omgeving van de Brabantse Wal. Binnenkort een tipje van de sluier.

VERDIEPINGSSESSIE SOCIAAL - OKTOBER 2020

Op zaterdag 31 oktober hadden we een verdiepingssessie 'Sociaal' gepland staan. Ons verdiepen in hoe we zaken sociaal gezien willen gaan aanpakken op Het Oererf. Zoals het gebruik van de gemeenschappelijke ruimte, samen wel of niet wekelijks koken en corveediensten doen. Erg leuk én goed om daar over te discussiëren. In verband met de coronaperikelen vonden we het toch verstandiger om dit toch online te houden. Beetje jammer en een beetje gek bij zo'n onderwerp, dus moesten we een creatieve oplossing bedenken. Dat hebben we gedaan door stellingen in de groep te gooien en te stemmen met voor, tegen of twijfel. Hiervoor moesten de dag er voor in huis iets zoeken met de drie kleuren groen, rood of geel. Dat leverde grappige situaties op. In het overleg er voor hadden we veel serieuze zaken te bespreken, dus het was heerlijk zo te lachten met zijn allen online. En we zijn weer een stukje verder in de voorbereidingen voor onze ecologische woongemeenschap.

UITBREIDING VAN DE KERNGROEP - OKTOBER 2020

Claudija en David

We vieren weer een klein feestje want sinds gisteren hebben we een onwijs leuk huishouden bij Het Oererf! Claudija en David komen ons kernteam versterken. David (52) en Claudija (40) wonen niet uit de buurt, maar zijn zo enthousiast over onze plannen en hoe wij zijn als club, dat ze graag hier willen aansluiten. Beiden hebben een hart voor dieren en moestuinieren. Ze zijn niet bang de handen uit de mouwen te steken en zullen daarom voor Het Oererf een goede kracht zijn. Claudija is o.a. stadsboerin en beheert een permacultuur buurtmoestuin en is into theater. David was actief als lichtman bij Paradiso en als boer bij Bofkont en helpt momenteel mee met het opzetten van een permacultuur tuin op het voormalige eiland Wieringen.

Claudija en David  vormen nu het zevende huishouden. Wil je meer over hen weten? Of over één van de andere huishoudens? Lees meer over ze op de pagina van de kerngroep.

AFSCHEID IN DE KERNGROEP - OKTOBER 2020

Met een traan en een lach afscheid genomen van Lieke en Michiel en de kinderen. Wat een leuke, gepassioneerde mensen en wat hebben ze Het Oererf een mooie vibe meegegeven, maar hun woondroom is toch net iets anders en daarom moesten ze deze keuze maken. Ze zijn uit het project, maar niet uit het Oererfhart en ze zullen waar nodig nog hun kennis met ons delen over de permacultuurprincipes. We wensen hen heel veel geluk en succes met hun nieuwe plannen en woondroom.
Bedankt voor alles, lieve mensen! Ook voor het meegenieten van jullie moestuin.

Moestuin

WORKSHOP (3) MET ARCHITECTEN - SEPTEMBER 2020

Donderdag 17 september kwamen we met Delacourt & Van Beek architecten bijeen voor een nieuwe workshop.

Nog meer puntjes op de i gezet, nog meer eco principes uitgewerkt, nog meer onze woondroom vormgegeven. Met name door het stapje vooruit in de permacultuurprincipes moesten we een stapje terug in het VO (voorlopig ontwerp). De architecten hadden een workshopavond voor ons voorbereid met allerlei interessante dilemma's. Dit hielp ons weer alles concreet te benoemen. Best een uitdaging nu de groep een stuk verder uitgebreid is. Stapje voor stapje komen we samen dichter bij de realisatie van het project.

UITBREIDING VAN DE KERNGROEP - SEPTEMBER 2020

Arjen en Lotte Het Oererf

Mooiste Oererfnieuws van deze maand is dat Lotte en Arjen zich officieel bij het Oererf gevoegd hebben als zevende huishouden! We hadden al een fijn en leuk contact net aan het begin van de Coronatijd, dus het duurde even voor we elkaar echt konden ontmoeten en konden uitwisselen. Het enthousiasme van Lotte en Arjen was gelijk zo sterk, dat we ook hen met veel blijdschap ontvangen. Lotte is verpleegkundige, Arjen ecoloog. Ze wonen nu in Utrecht. Zij zullen ons team weer met veel kennis en positieve energie versterken!

Wil je meer over Arjen en Lotte weten? Of over één van de andere huishoudens? Lees meer over ze op de pagina van de kerngroep.

VERDIEPINGSSESSIE BUILD & DESIGN - AUGUSTUS 2020

Deze verdiepingssessie op 29 augustus, ging over het meenemen van de opgedane kennis over o.a. de principes van permacultuur en passieve energie in het ontwerp van ons woonproject. Een sessie over keuzes maken dus! Wat zijn ieders prioriteiten en no-go's voor het Oererfontwerp? Dit wilden we vandaag duidelijk krijgen met onze groep. Het was een goede middag, waarin we tegelijkertijd de geïnteresseerden voor de laatste woningen beter hebben leren kennen. En zij ons. Samen eten met Oererfbijeenkomsten is altijd een feestje (en soms ook moeilijk kiezen), want iedereen had iets lekkers meegenomen. 
Nu weer verder naar de volgende stap! We blijven lachen zoals je ziet.

Dank aan House of Marqueez voor het gebruik van de fijne gemeenschapsruimte.

KERNGROEPNIEUWS - KINDJES GEBOREN - AUGUSTUS 2020

Op 21 augustus zijn Sofia en Mare geboren, twee prachtige dochters voor Danniëlla en Jonathan. Het zat er al even aan te komen dat deze tweeling geboren zou worden, want Danniëlla haar buik was enorm! Gelukkig zijn ze gezond ter wereld gekomen op deze mooie vrijdag. We zijn met zijn allen erg blij en wensen niet alleen de ouders, maar ook de twee grote zussen heel veel geluk en liefde met de pasgeboren meiden. We hopen ze over een tijdje heerlijk te kunnen zien ronddansen op ons eigen erf.

Oererfbaby's
Oererfbaby's

VERDIEPINGSSESSIE ENERGIE - AUGUSTUS 2020

Iedere maand combineren we ons overleg met een verdiepingssessie. Op 1 augustus zaten we in de moestuin van Lieke en Michiel, die samen met Astrid een interessante sessie hadden voorbereid over de thema's water, warmte en energie. Wat zijn de mogelijkheden en hoe combineren we dat met onze wensen? Een informatieve en gezellige dag! Voorbeeldje: 'Wees zuinig met water' stond er deze week weer in de kranten. Een hittegolf, droogte, het vraagt veel van onze watervoorraad. Wat kunnen we hierin zelf doen? Willen we ons toilet doorspoelen met drinkwater of zijn er andere opties? 

Daarnaast willen we bijvoorbeeld liever meer doen met passieve zonne-energie, i.p.v. zonnepanelen. Uitzoeken wat het beste werkt en het beste past binnen de principes van permacultuur is een interessante en leuke uitdaging.

VERDIEPINGSSESSIE PERMACULTUUR - JULI 2020

Op 4 juli hadden we een verdiepingssessie samen over wat de principes van permacultuur zijn en hoe dat past voor ons project. Duiken in deze principes en onderzoeken wat dat betekent voor onze toekomstige leefomgeving. Daarvoor gingen we ook naar de locatie die we op het oog hebben, deden we een sectoranalyse en presenteerden we onze onderzoekjes aan elkaar. Ondertussen konden de kinderen lekker samen tekenen.

Waarom is dit allemaal zo belangrijk? Omdat we zoveel mogelijk gebruik willen maken van dat wat de natuur ons al geeft (en geen dure/milieu-onvriendelijke installaties willen gebruiken) en ons zo willen positioneren dat ons ontwerp ook zoveel mogelijk past op deze plek.

OERERFBIJEENKOMST GEINTERESSEERDEN - JUNI 2020

Zondag 29 juni was de bijeenkomst voor serieus geïnteresseerden voor het laatste plekje op Het Oererf. In totaal kwamen er negen nieuwe huishoudens kennismaken. We hadden een heerlijk zonnetje, lekkere koekjes en de goede zorgen van Tiny en Monique van Hoeve Hildernisse. Door middel van roulerende groepjes konden we zoveel mogelijk mensen spreken, zodat wij en zij een goede indruk kregen van wie we zijn en wat we van plan zijn en andersom. Het was een lekker, relaxed sfeertje en we zijn benieuwd naar de uitkomst. Wordt vervolgd. Dank aan Hoeve Hildernisse én vooral aan allen die er waren!

Bijeenkomst 29 juni 2020
Bijeenkomst 29 juni 2020
Bijeenkomst 29 juni 2020
Bijeenkomst 29 juni 2020
Bijeenkomst 29 juni 2020
Bijeenkomst 29 juni 2020

VERDIEPING IN PERMACULTUUR - JUNI 2020

Tijdens het proces komen we er als kerngroep soms achter dat we een aantal dingen belangrijker vinden dan gedacht. Zo maakten we al eens de keuze tussen duurzaam en ecologisch bouwen. Omdat bijvoorbeeld bepaalde materialen duurzaam zijn (gaan lang mee), maar niet ecologisch zijn. Liefst wil je beide! Ecologisch is ook een heel breed onderwerp. En wat wil je bereiken? Ons doel is een goede balans vinden met de natuur. Onze natuurlijke omgeving versterken en niet uitputten. De aarde mooier achterlaten. Permacultuur geeft ons de handvatten om dit te kunnen bereiken, in zowel de woningen als de moestuin. Doel is niet, hoe vorm ik de omgeving naar mijn wens, maar hoe werk ik er zo goed mogelijk mee samen. De komende tijd gaan we hier verder mee aan de slag in de plannen voor ons woonproject.

AFSCHEID IN DE KERNGROEP - JUNI 2020

Jammer genoeg heeft, wegens persoonlijke omstandigheden, Marco afscheid moeten nemen van de kerngroep. Helaas zal hij niet participeren als huishouden bij Het Oererf. 

We vinden het erg jammer zijn positieve energie te moeten missen, maar zijn elkaar niet uit het oog en hart.

We wensen Marco heel veel liefde en geluk toe. 

clover-3483617_960_720.jpg

KERNGROEPNIEUWS - KINDJE GEBOREN - APRIL 2020

Astrid & Bianca baby
WhatsApp Image 2020-04-21 at 14.43.14 (1

Vanaf zaterdag 18 april is Het Oererf een toekomstige bewoner rijker: Arwen is geboren en droomt nu elke nacht met haar mama’s Bianca en Astrid mee over hun toekomstige plekje op Het Oererf. 

We zijn als Oererf superblij met dit nieuws en kunnen niet wachten totdat ons woonproject gerealiseerd is. Elkaar helpen waar nodig, zeker in zo'n beginperiode, en een warme plek bieden voor een opgroeiend kindje is erg mooi. Dicht bij de natuur, leven op een gezonde manier, goed voor mens, dier en aarde.

Jammer genoeg moeten we even wachten tot na de coronacrisis om dit mooie mensje te ontmoeten. Tot gauw!

NOG PLEK VOOR 1 HUISHOUDEN - APRIL 2020

Op dit moment zijn er zeven huishoudens aangesloten bij Het Oererf.

De woongemeenschap heeft acht woningen beschikbaar. Dat betekent dat we bijna vol zitten. Goed nieuws natuurlijk, want het is fijn alle huishoudens er voor het Definitieve Ontwerp van de architecten bij te hebben. Niet leuk natuurlijk als er nog tien leuke (en die zijn er vast) huishoudens zijn die ook graag in een ecologische woongemeenschap in West-Brabant willen wonen. Ben je geïnteresseerd, stuur ons een berichtje via de site. Is er geen plek meer of zoek je iets soortgelijks op een andere plek of met een ander project, voeg je toe aan het platform van Het Oererf op Facebook. Wie weet wie je nog ontmoet en hoeveel woongemeenschappen er nog gebouwd worden!

UITBREIDING VAN DE KERNGROEP - MAART 2020

Lieke & Michiel Het Oererf

Jaaa! Lieke en Michiel hebben, samen met hun drie jonge kinderen, deze maand besloten ook voor Het Oererf te gaan! Zij wonen sinds kort (weer) in Bergen op Zoom, waren er bij met de laatste bijeenkomst en zijn erg enthousiast over het eco woonproject. Zij hebben net een opleiding over permacultuur afgerond die ze ook graag gaan toepassen. Wij zijn erg blij met hun kennis, maar ook met hen individueel als mens. Een fijne uitbreiding van onze groep. En daarmee het zevende huishouden (van de acht)!

Wil je meer over dit nieuw aangesloten gezin weten? Of over één van de andere huishoudens? Lees meer over ze op de pagina van de kerngroep.

UITBREIDING VAN DE KERNGROEP - MAART 2020

Wat een goed nieuws voor Het Oererf. Marco heeft zich deze maand aangesloten als nieuw (éénpersoons) huishouden. Al bij de laatste bijeenkomst, waar hij er voor het eerst bij was, merkten we zijn enthousiasme en nu heeft Marco officieel JA gezegd tegen Het Oererf! Marco komt uit Nieuwerkerk aan den IJssel en wil graag meebouwen aan dit sociale project. Hij brengt diversiteit in de groep en we zijn erg blij met zijn energie en enthousiasme!

Wil je meer over Marco of de andere kerngroepleden weten? Lees meer over iedereen die is aangesloten bij Het Oererf op de pagina van de kerngroep.

KERNGROEPNIEUWS - TWEELING OP KOMST! - MAART 2020

We mogen weer mooi nieuws naar buiten brengen!

Danniëlla en Jonathan verwachten twee kindjes dit jaar. In september is Danniëlla uitgerekend van een tweeling. Dat was nog eens een mooie verrassing. Daarmee komen er op Het Oererf kinderen van best veel verschillende leeftijden. Hoe leuk! En we zullen ze allemaal zien opgroeien en spelen op ons mooie, groene paradijsje.

Gefeliciteerd lieve mama en papa in spé, van ons allemaal! Veel geluk gewenst met deze twee aankomende Oerervers.
De rompertjes zijn gemaakt door twee hele blije grote zussen in spé.

babies.jpeg

KENNISMAKINGSBORREL - MAART 2020

Omdat we veel serieus geïnteresseerden hadden die graag (voor een tweede keer) wilden kennismaken, hadden we een borrel georganiseerd op woensdag 11 maart in de StayOkay in Bergen op Zoom. Dat was erg prettig, want zo kon iedereen elkaar leren kennen op een relaxte manier. Het blijft een spannende stap; pionieren, anders wonen, met nog 'onbekende' mensen het samen eens worden over een ontwerp, samen bouwen en wonen, onzekerheid over wanneer het klaar is. We hopen natuurlijk dat er huishoudens bij zijn, die ook deze stap durven zetten!

HET VOORLOPIG ONTWERP - FEBRUARI 2020

Na verschillende sessies in het afgelopen jaar zijn we toegekomen aan het voorlopig ontwerp. Een belangrijke stap in het proces van onze ecologische woongemeenschap. Delacourt & Van Beek architecten uit Breda hebben met ons gewerkt aan dit project, waarin zij voor vijf huishoudens (eigenlijk zelfs acht!) één ontwerp moesten maken. Geen makkelijke klus. Het eerste plan is dinsdag 18 februari gepresenteerd en we hebben nu een basis waarmee zowel wij, als de gemeente en projectontwikkelaar verder kunnen. 

Op de foto zie je weer de onmisbare chocolade op de overlegmomenten. Doet het altijd goed. Maar ook het ontwerp heeft ons erg enthousiast gemaakt!

Zodra het kan laten we natuurlijk meer beelden zien van het plan!

Wil je een beetje een impressie krijgen? Hier zie je meer van: delacourtvanbeek.nl

VO presentatie

OERERFMIDDAG - JANUARI 2020

Zondag 19 januari was de Oererfmiddag, op de mooie locatie De Kraaijenberg op de Brabantse Wal in Bergen op Zoom. Het was een erg fijne bijeenkomst. We hebben veel leuke, enthousiaste mensen ontmoet, die goed ons verhaal aanvoelden en die ook allemaal iets moois kunnen inbrengen. Er kwamen mensen uit Bergen op Zoom, maar ook uit Den Bosch, Enschede en Nieuwerkerk aan den IJsel. Een brede groep, van allerlei leeftijden en samenstellingen. Naast koffie, thee en van lekker zelfgebakken cakes en blondies smullen, hebben we fijn kunnen praten over de plannen van Het Oererf. Ook hebben we  een aantal dilemma's in de groep gegooid, zoals 'Vind je dat de meeste stemmen gelden bij beslissingen?'. Daarna hebben we nog even buiten gelopen op De Kraaijenberg. Dank aan het bezoekerscentrum van De Kraaijenberg én vooral aan allen die er waren!

Oererfmiddag
Oererfmiddag
Oererfmiddag
Oererfmiddag
Oererfmiddag
Oererfmiddag

WORKSHOP (2) MET ARCHITECTEN - JANUARI 2020

Op 9  januari hebben we een tweede workshop gehad met de architecten. Doel: het VO (voorlopig ontwerp). Samen met Delacourt & Van Beek, hebben we gekeken naar wat we concreet willen met het gebouw en onze persoonlijke  woonruimtes. Ieder huishouden deed een presentatie met wat de wensen zijn qua woonoppervlak, indeling en materialen voor de eigen woonruimte. Gezamenlijk hebben we gekeken naar de uitstraling van het gehele Oererf en de materialen voor de gevels. Zo kunnen we zoeken naar een balans van wat mooi is en wat praktisch. En weer waren er geen grote tegenstellingen. Er zijn wel verschillen hoor, maar er is ook ruimte voor individuele wensen. De architecten kunnen nu echt aan de slag met het ontwerpen. Over een tijdje presenteren zijn dan aan ons het VO!

Workshop 2
Workshop 2
Workshop 2
Workshop 2
Workshop 2
Workshop 2
kerngroep
kerngroep

BOEKENBEURS EN INZAMELING GROENE DOEL - DECEMBER 2019

Zaterdag 14 december werd er in De Kraaijenberg een boekenbeurs georganiseerd door Joocke Scholte. Op deze beurs kon je boeken ruilen en (ver)kopen. Zij besloot om de opbrengst van de tafelverhuur aan Het Oererf te schenken. Wij zouden er zelf ook staan. Toen men hoorde dat er voor een goed doel werd ingezameld, hebben er onwijs veel mensen boeken gedoneerd! Mooie, goede boeken. Echt heel fijn. Hierdoor stonden we met twee grote tafels en nog verschillende dozen op de grond boeken te verkopen. Deze zijn lang niet allemaal verkocht. Daarom gaan we met Koningsdag op de vrijmarkt staan om de boeken verder te verkopen. We hebben het gelijk omgedoopt naar het 'groene doel'. Een aanvulling op onze lopende crowdfundingsactie.

Een door Laura bedachte actie kreeg veel positieve respons: het blind date boek! Een ingepakt boek, met een korte grappige, omschrijving er op, dat je koopt, maar waarvan je dus niet weet wat er in zit. Leuke verrassing!

WORKSHOP (1) MET ARCHITECTEN - DECEMBER 2019

Op 12 december hebben we een workshop gehad met de architecten. Doel: het VO (voorlopig ontwerp). Samen met Delacourt & Van Beek, die allerlei leuke opdrachten hadden bedacht, hebben we gekeken naar wat we concreet willen met het stuk grond en onze gezamenlijke ruimte. We hadden vier rondes. Zo kozen we wat we wel en niet willen in de gezamenlijke ruimtes, hebben we gekeken naar hoe de entree naar de woningen gaat worden, naar hoe we ons uitzicht op het landschap willen en wat voor duurzame systemen we zouden willen voor onze energievoorziening, etc. Er zijn geen grote tegenstellingen, waardoor we op een fijne manier konden concluderen dat we aardig op één lijn zitten. Ook fijn voor de architecten, want die kunnen dan verder aan de slag met het ontwerpen. Het lijkt op de foto's een serieuze bedoeling, maar het was echt heerlijk om te doen!

KERNGROEPNIEUWS - KINDJE OP KOMST! - NOVEMBER 2019

Astrid & Bianca baby
Astrid & Bianca baby

We wisten het al even, maar nu mag het openbaar...
Astrid en Bianca verwachten een kindje!
We zijn erg blij voor hen met deze aankomende Oererver. Het zal erg leuk zijn dit kindje te zien spelen straks op Het Oererf. En natuurlijk daar een plek te geven waar het gezond kan leven en opgroeien, zoals alle kinderen -en volwassenen- op Het Oererf.
Gefeliciteerd namens ons allemaal!

En natuurlijk kon een mooi rompertje -zie foto's-als kadootje niet ontbreken!

WEEKEND OERERFKERNGROEP - NOVEMBER 2019

In het eerste weekend van november zijn we met de kerngroep een weekend weg geweest.  Dit was een succes. Mooie houten huisjes, natuur, gezelschapsspelletjes spelen, lekker kletsen tot 's avonds laat, samen koken, elkaar nog beter leren kennen... Gezellige avondjes, binnen en buiten spelen, genieten van het zonnetje en warme chocomel, kookuitdaging in duo's, en gewoon...zijn. Soms even op jezelf en dan weer samen. Precies zoals we op Het Oererf willen...

BRABANTSE WAL DAG - SEPTEMBER 2019

Zondag 15 september stonden we met een stand op de Brabantse Wal Dag op landgoed Mattemburgh. We waren uitgenodigd als duurzaam project op de Brabantse Wal. Erg leuk, omdat we nu aan heel veel mensen het verhaal van Het Oererf konden vertellen. Daar stonden we dan, in onze nieuwe groene shirtjes (ecologisch katoen natuurlijk!) tussen al die andere mooie initiatieven. Het was een leuke dag, veel nieuwsgierige mensen, sowieso heerlijk weer en het sfeertje was erg fijn. Ook is er een item over ons opgenomen voor Zuidwest tv. Dat komt binnenkort (oktober) online. Kijk daarvoor op Zuidwest tv.

OPSTART CROWDFUNDING - SEPTEMBER 2019

Met de koop van het stuk grond in het vooruitzicht is het tijd om onze financiële zaken rond te krijgen. Het is alleen niet mogelijk een lening te krijgen voor de voorfinanciering. Daarom hebben we een crowdfundings-actie opgezet. We hopen daarmee in ieder geval 50% van onze voorfinanciering rond te krijgen! Dus voor iedereen die ook gelooft in Het Oererf, het belang er van ziet en ons project een warm hart toedraagt, doneer een bedrag via onze crowdfunding pagina:

www.geef.nl/nl/actie/oererf/donateurs

doneer.JPG
it always seems.... Het Oererf

EXCURSIE DUURZAME WONINGEN CULEMBORG - JULI 2019

Zondag 14 juli zijn we met de hele club en de architecten Pieter Delacourt & Ton van Beek naar een aantal bijzondere woningen gaan kijken in Culemborg. Dat was echt interessant. En ook heel leerzaam. Waar moeten we op letten, do's & dont's, voor- en nadelen. Zo fijn als je niet zelf het wiel hoeft uit te vinden! Zo spraken we met een architect van de kaswoningen in EVA-Lanxmeer. Bekeken we de nieuwe wijk Parijsch in Culemborg en hebben we ook gesproken met de eerste pionier met een experimenteel zelfbouwhuis op het pioniersveld! Zijn hele woning heeft hij in elkaar gezet met gerecyclede onderdelen en natuurlijke materialen. Ook hebben we natuurlijk fijn samen geluncht. Ze hadden daar een heerlijke Italiaans restaurant in een gave oude fabriek, met allemaal kunstenaars bij elkaar: de Gelderlandfabriek, was ook al een beleving op zich. Geslaagd dagje op pad dus!

Meer weten? Hier lees je over de kaswoningen, hier over het pioniersveld in Parijsch en hier vind je meer info over het collectief de Gelderlandfabriek.

excursie Het Oererf
excursie Het Oererf
excursie Het Oererf
excursie Het Oererf
excursie Het Oererf
excursie Het Oererf
excursie Het Oererf
excursie Het Oererf

RENDEZ-VOUS & NIEUW LOGO - MEI 2019

Zondagmiddag 19 mei hebben we een informatie- en kennismakingsbijeenkomst georganiseerd voor geïnteresseerden van Het Oererf. Tijdens deze bijeenkomst hebben we het schetsontwerp van architectenbureau 'Delacourt Van Beek' gepresenteerd. Ook hebben we ons nieuwe logo, ontworpen door Vincent van 'Dit is vinz.' laten zien. Iedereen die op bezoek kwam had wat lekkers mee genomen. We hebben dus, naast het serieuze verhaal, ook van allerlei lekkernijen genoten en gezellig kunnen kletsen met elkaar! We hebben het in de bijeenkomst gehad over de visie, het ontwerp, de locatie, de financiën en het tijdspad van Het Oererf. Mensen die verder geïnteresseerd zijn, hebben we uitgenodigd mee op excursie te gaan, of andere activiteiten met ons te ondernemen. Na de bijeenkomst zijn we ook nog met een aantal mensen naar de mogelijke locatie gegaan om de omgeving te zien en 'beleven'.

Logo van Het Oererf
Logo van Het Oererf

GESPREK MET ARCHITECTENBUREAU - APRIL 2019

En dan zie je ineens wat Het Oererf zou kunnen worden. Op 16 april presenteerden de architecten van architectenbureau Delacourt Van Beek ons hun twee ontwerpen. Zij hebben dat gebaseerd op onze gezamenlijke wensen en doelen. We hebben daarmee twee goede, bijzondere, mooie keuzes voorgeschoteld gekregen, waarmee we weer verder kunnen concretiseren. Een grote stap dichter bij onze ecologische woondroom dus. En West-Brabant bijna een bijzonder plekje rijker. 

Aan ons nu om een definitieve keuze te maken, die we ook kunnen presenteren bij de eerstvolgende informatiebijeenkomst (Rendez-vous met Het Oererf) op 19 mei.

Gesprek architecten [d][b]

WERKSESSIE KERNGROEP - MAART 2019

Om even wat slagen te kunnen maken hadden we voor de kerngroep een werksessie georganiseerd. Een hele middag, onder begeleiding van Wendy de Jongh, van 'Het Succes' met elkaar werken aan belangrijke doelen en actiepunten. Het zonnetje was fijn, onze mood was uitstekend, het was gezellig en het was uiteindelijk ook een goede, concrete middag. Heel fijn was dat ook Ton van Beek, van 'Delacourt Van Beek' architecten, aanwezig was om bij ons sfeer te proeven en onze wensen te inventariseren.

werksessie Het Oererf

KEUZE ARCHITECT VOORTRAJECT - MAART 2019

[d][b]

We hebben besloten in het voortraject van ons woonproject gebruik te maken van de diensten van 'Delacourt Van Beek' architecten uit Breda. Zij gaan met ons aan de slag om de eerste fase van het ontwerp klaar te maken.

Zij zijn erg enthousiast over ons project en hebben veel ervaring in het opzetten van mooie woonprojecten. Zij kwamen in het kennismakingsgesprek met goede, concrete ideeën. Dat maakte ons ook enthousiast!

Neem een kijkje op hun website: delacourtvanbeek.nl

PRIORITEITENLIJST - FEBRUARI 2019

Dankzij het contact dat we hebben gelegd met erfdelen.nl, kregen we een enquête waarin we o.a. moesten aangeven wat we belangrijke punten vinden in het samen met andere mensen wonen op een bepaalde locatie. Natuurlijk hebben wij onderling al veel gesproken over wat we allemaal belangrijk vinden, maar we vonden dit een erg mooi en prettig lijstje. Ook denken we dat dit duidelijk is voor andere mensen die geïnteresseerd zijn in onze woongemeenschap. We hebben individueel cijfers gegeven van 1 tot 10 en daarvan het gemiddelde gepakt. Zo komt er heel duidelijk een volgorde in prioriteiten naar voren bij het vinden van de juiste locatie en het vormen van de groep. Dat nabij stad of dorp zo hoog scoort heeft te maken met het feit dat een aantal mensen geen auto hebben en daarom graag op fietsafstand van een centrum of treinstation wonen voor werk. Maar ook vinden een aantal dat belangrijk voor de scholen van de kinderen. Daarnaast willen we goed bereikbaar zijn voor bezoekers van Het Oererf. Dat heeft dan weer te maken met onze maatschappelijke functie. Hiernaast ons lijstje.

IN GESPREK MET BANK - FEBRUARI 2019

We zijn op 12 februari met een delegatie van onze kerngroep naar Triodos in Zeist geweest voor een gesprek en voor een workshop over CPO. We hebben allerlei vragen gesteld over wat voor ons specifiek belangrijk is en gevraagd in hoeverre we kans zouden maken op een hypotheek van Triodos om ons project te financieren. Onze kansen zijn goed. We hebben al veel gedaan (ook wel eens fijn om te horen) en moeten, zodra de locatie zeker is, ons plan heel concreet beschrijven. Wel moeten we goed gaan nadenken over de voorfinanciering van ons project. Dat blijft een hekel punt. Werk aan de winkel dus nog.

WERKSESSIE KERNGROEP - JANUARI 2019

Nieuwe ontwikkelingen en een nieuwe kerngroep-samenstelling, vragen om een goede kijk naar onze huidige doelen en werkwijze. Daarom een zondagochtend samen gezeten, met gespreksleider Wendy de Jongh van 'Het succes' om deze sessie te begeleiden. We hebben gekeken naar kernwaarden en concessies per persoon plus als groep en we hebben, lekker praktisch, taken verdeeld. Er ligt een hoop op de stapel om de komende weken te doen. Fijn dat we sinds kort versterking hebben in de kerngroep en ook allemaal spannend omdat we erg bezig zijn met de haalbaarheid van onze woondroom. 

Een goede groepsfoto maken is wel altijd een dingetje....

werksessie Het Oererf

UITBREIDING VAN DE KERNGROEP - JANUARI 2019

Astrid & Bianca

Yes! Dit leuke stel is sinds deze maand onderdeel van Het Oererf kernteam. Astrid en Bianca wonen nu in Dordrecht, maar zijn zo gecharmeerd van de plannen van Het Oererf dat ze de stap hebben genomen om zich bij onze kerngroep te voegen. En daar zijn wij heel blij mee. Vanaf de eerste ontmoeting hadden we gelijk een klik en dat is zó belangrijk. De komende tijd zullen zij met ons aan de slag gaan om de plannen voor Het Oererf concreter te maken. Een goede én gezellige versterking van het team!

Wil je meer over deze nieuwe enthousiastelingen weten? Lees meer over ze op de pagina van de kerngroep.

START VERENIGING HET OERERF - DECEMBER 2018

Op maandag 17 december hebben we bij de notaris onze vereniging vast laten leggen. Nu zijn we officieel! Een belangrijke stap in ons proces. Zowel als gesprekspartner, als voor het regelen van officiële zaken; zoals de financiële stappen die we moeten gaan zetten. Nu de aankoop van de grond dichter bij komt, komt ook dat steeds dichterbij. Het kersverse bestuur heeft na de ondertekening even een taartje hierop gegeten, want het is wel echt een feestje. 's Avonds hebben we er met de hele club op geproost! Celebrate good times!

start vereniging Het Oererf
start vereniging Het Oererf

AFSCHEID IN DE KERNGROEP - NOVEMBER 2018

Een jaar lang hebben Naomi en Matthijs onze kerngroep versterkt. Vanwege andere toekomstplannen hebben ze besloten niet in de organisatiegroep te blijven. Zij zullen wel betrokken blijven bij onze club, maar niet zelf op Het Oererf gaan wonen. We vinden dat erg jammer! Maar we wensen hen heel veel plezier met hun nieuwe toekomstdromen. Boven alles zijn we heel dankbaar voor alle mooie dingen die ze ons project hebben gebracht met hun inzet, humor en energie! Happy memories. Thanks lieve Naomi en Matthijs!

UITBREIDING VAN DE KERNGROEP - OKTOBER 2018

Ja, je had haar al stiekem ergens kunnen zien, online of tijdens een bijeenkomst, maar Danniëlla is het nieuwste kerngroeplid van Het Oererf. Ook zij brengt weer een nieuwe energie en nog belangrijker; nieuwe vaardigheden in het team,  waardoor we ons verder kunnen professionaliseren. Danniëlla is organisatorisch een aanpakker. Het Oererf trekt haar vooral aan vanwege het gezamenlijk leven.

Opvallend is wel dat we tot nu toe met allemaal dertigers zijn. Maar dat is voor ons helemaal geen must. We hebben geen leeftijdseisen, dus jonger of ouder dan dertig, allemaal welkom om ons team te versterken!
 

Meer over de leden van de kerngroep vind je hier.

kerngroep Het Oererf

VERKENNING NAAR BOUWSTIJLEN ETC. - OKTOBER 2018

onderzoek Het Oererf

We zijn deze weken druk met onderzoek doen naar verschillende ecologische bouwstijlen, materialen en architectuur. En wat hebben we al veel interessante mensen en partijen ontmoet. Zo hebben we o.a. via Strobouw Nederland contact gelegd met een strobouwer en architect, hebben we met een leuke architect uit eigen regio aan tafel gezeten en met een idealistische club uit Amsterdam gebrainstormd over mogelijkheden.

Er blijkt gigantisch veel te zijn in Nederland. Zoveel mensen die bezig zijn met innovatieve, ecologische oplossingen. Dat inspireert enorm. En geeft veel keuze. Des te moeilijker ook om een keuze te maken misschien, maar alle beslissingen die er te maken zijn, zijn voor een betere toekomst. Het vuurtje verspreidt zich.

BIJEENKOMST 'AAN DE KEUKENTAFEL' - SEPTEMBER 2018 

Aan de keukentafel
Aan de keukentafel
Aan de keukentafel
Aan de keukentafel
Aan de keukentafel
Aan de keukentafel

Zondagmiddag 23 september hebben we met een groep geïnteresseerden aan de keukentafel gezeten -letterlijk én figuurlijk- om te praten over Het Oererf. Mensen vanuit allerlei plekken in Nederland waren nieuwsgierig naar onze plannen en ontwikkelingen. Het was ook weer erg leuk om te horen, zien en voelen hoeveel (meer) mensen er bezig zijn met duurzaamheid en ecologisch wonen, maar ook die het idee van een woongemeenschap echt heel aantrekkelijk vinden. We hopen snel op een vervolg, want vanwege de concreetheid gaat het nu allemaal best snel. Hoe eerder mensen instappen, hoe meer zeggenschap ze hebben in het project. Maar ook met hoe meer mensen we zijn, hoe meer kennis, inzet, man/vrouwkracht we hebben om zaken te realiseren. Een belangrijke middag aan de keukentafel dus. De vibe was in ieder geval erg goed. Goede hapjes hadden we ook weer trouwens...! Zoet, hartig, healthy, vegetarisch, vegan...het maakte het, naast boeiend, zonder twijfel een smakelijke en gezellige bijeenkomst. 

ONDERZOEK NAAR BOUWMATERIALEN EN -METHODIEK - JULI 2018

Op dit moment zijn we naast het kijken naar de mogelijkheden op het stuk grond dat we op het oog hebben, ook aan het onderzoeken welke bouwmaterialen en bouwmethoden ons het meeste aanspreekt. We weten dat we ecologisch, duurzaam en betaalbaar willen, maar dat vergt wel wat onderzoek. Ook binnen het kernteam. Waar wil je keihard aan vast houden en waar doe je water bij de wijn om het project meer kans van slagen te geven. En wanneer is het geslaagd. Als we het binnen een bepaalde tijd kunnen realiseren of als we het zo ecologisch mogelijk voor elkaar hebben? Samen met de projectontwikkelaar van het stuk grond, zijn we nu aan het kijken of we een bepaalde bouwmethode kunnen gebruiken voor Het Oererf. Lokaal en duurzaam kunnen we in ieder geval al afvinken!

onderzoek Het Oererf
onderzoek Het Oererf

MEET & GREET MET HET OERERF EN ECOBOZ - JUNI 2018

Zondagmiddag 17 juni hebben we een Meet & Greet gehad voor geïnteresseerden en belangstellenden. Deze middag hadden we samen met EcoBoz georganiseerd. Ook zij zijn onlangs een ecologisch wooninitiatief gestart in de gemeente Bergen op Zoom. Deze middag kwamen er veel mensen die iets over ecologisch bouwen wilden weten en over de voortgangen inhoud van onze projecten. Het was voor ons, vanuit Het Oererf, leuk om te kunnen vertellen over onze gezette stappen en om weer nieuwe en bekende gezichten te zien. Deze middag kwam ook architect Martijn van Voorden vertellen over ecologische bouw. Dat was heel informatief voor de bezoekers en voor onszelf. Daarnaast hadden veel mensen weer iets lekkers meegenomen voor bij de koffie of thee. Blijft toch mooi om te zien dat zoveel mensen dezelfde drive voelen. Een geslaagde middag dus op het mooie Hoeve Hildernisse in Bergen op Zoom.

Evenementaankondiging
Evenementaankondiging
Logo EcoBoZ
Logo EcoBoZ
Naomi vertelt over Het Oererf
Naomi vertelt over Het Oererf
Uitleg geven over ons project
Uitleg geven over ons project

AAN DE SLAG MET DE LOCATIE - MEI 2018

Dinsdag 29 mei hebben we een positief gesprek gehad bij de gemeente Bergen op Zoom. We hebben 'groen licht gekregen' voor het stuk grond dat we zo mooi vinden en dat echt veel mogelijkheden biedt voor onze woonplannen. De gemeente en de projectontwikkelaar werken erg fijn mee om het project realiseerbaar te maken. Stap 2 in onze ontwikkeling is in gegaan dus! Nu is er voor ons ook werk aan de winkel wat betreft het uitzoeken van ecologische bouwmethoden en materialen, als we dit project een fijne woonplek willen maken met ecologische en maatschappelijke waarde. Naar de concreetheid toe dus!

Ook kunnen we nog beter aan de slag met de werving van gelijkgestemde mensen die dit project samen met ons aan willen en ook daadwerkelijk er voor kiezen op Het Oererf te willen gaan wonen. Wel reden voor een klein feestje dus!

IN GESPREK OVER STUK GROND - MAART 2018

Op dit moment zijn we met de gemeente en een projectontwikkelaar en makelaar in gesprek om te kijken naar de mogelijkheden voor een stuk grond in de gemeente Bergen op Zoom. Het is een groot stuk grond op

de Brabantse Wal met veel mogelijkheden, dus we zijn benieuwd!

KilimanjaroWonen helpt ons met de voorbereidende zaken. Niet alleen bijvoorbeeld het schetsen, maar ook het hele financiële plaatje rond krijgen. Gelukkig is er veel optimisme en zijn we met de kerngroep ook bezig met het in gesprek gaan met mensen die zich bij Het Oererf willen aansluiten. 
Ook blijven we rondkijken voor input. Zo waren we onlangs in ecodorp Boekel (foto), waar we veel inspiratie opdeden voor het ecologisch bouwen.

Het Oererf in ecodorp Boekel

BIJEENKOMST VOOR GEINTERESSEERDEN - JANUARI 2018

Zondag 14 januari hadden we in bezoekerscentrum De Kraaijenberg op de Brabantse Wal een bijeenkomst voor de geïnteresseerden van Het Oererf. Deze keer wilden we graag verder de concreetheid in en de stand van zaken bespreken. Zeker aangezien er twee interessante, mogelijke locaties zijn voor het bouwen van ons erf. Het zogenaamde 'vlekkenplan' was de leidraad (zie afbeelding hieronder). Hierop staan onze plannen.
Daarnaast deden we een speeddate, waarin we allerlei vragen voorgeschoteld kregen om aan elkaar te stellen en beantwoorden. Zo leerden we elkaar weer een beetje beter kennen. Niet onbelangrijk! Het was naast de serieuze verhalen, dus ook een gezellige bijeenkomst!
Vanaf nu zullen we met geïnteresseerden 1 op 1 gesprekken aangaan. 

Op De Kraaijenberg
Op De Kraaijenberg

Foto: Joocke Scholte

Presentatie Het Oererf concreet
Presentatie Het Oererf concreet
Vlekkenplan
Vlekkenplan
Speeddate Het Oererf
Speeddate Het Oererf

MOGELIJKE LOCATIES OP HET OOG - DECEMBER 2017

Via de gesprekken met de gemeente Bergen op Zoom hebben we een mooie locatie voorgesteld gekregen. We zijn vervolgens gaan onderzoeken of deze locatie voor ons geschikt en mogelijk is. We zijn zelf wel erg enthousiast over het eerste gevoel bij deze plek. Het is groot, groen en biedt allerlei mogelijkheden.
Ook is er door een particulier een andere locatie aan ons voorgesteld. Ook in de gemeente Bergen op Zoom. Ook dat stuk grond ligt op de mooie Brabantse Wal en heeft veel potentie. Spannend en een hoop uitzoekwerk dus! 

NB In deze fase is het nog niet verstandig de precieze locaties openbaar te vermelden. :-)

Locatie bespreken
Locatie bespreken
Locatie bespreken
Locatie bespreken
Locatie bespreken
Locatie bespreken
Locatie bespreken
Locatie bespreken

UITBREIDING VAN DE KERNGROEP - NOVEMBER 2017

Tijdens de laatste bijeenkomst voor geïnteresseerden voor Het Oererf, deden we een oproep voor nieuwe leden voor de kerngroep. Wie durft de stap al te maken? Daarbij kwamen Naomi en Matthijs naar voren. Iets wat we stiekem al hadden gehoopt...! Dit betekent dat we nu nog meer man- en vrouwkracht hebben, meer kunnen ontwikkelen en dat we er waarschijnlijk ook een huishouden bij hebben, die daadwerkelijk op Het Oererf komt wonen. Belangrijke en leuke stap in onze voortgang dus!

Meer over de leden van de kerngroep vind je hier.

kerngroep Het Oererf

EXPERTMEETING HET OERERF - OKTOBER 2017

Op 2 oktober hadden we een expertmeeting of expertsessie gepland voor Het Oererf. Er was een positief, opbouwend geluid deze bijeenkomst. "Met de stroom mee gaan!" Dat was de gouden tip van Ad Vlems (Ecodorp Boekel). En op dit moment gaat die stroom best lekker... We hebben een goede bijeenkomst gehad en voelen ons gehoord en gezien. We hadden een mooie verzameling experts bij elkaar: ambtenaren en volksvertegenwoordigers vanuit de provincie, vanuit de gemeente Bergen op Zoom en ervaringsdeskundigen. Dit alles met als doel de realisatie van ons project een stap dichter bij te brengen, of twee stappen...of drie... De kansen (zowel voor ons als voor de gemeente) liggen voor het oprapen. Volgende stap is om verder het gesprek met de gemeente aan te gaan en een geschikt stuk grond te vinden voor ons project. 

expertmeeting 2-10
expertmeeting 2-10
expertmeeting 2-10
expertmeeting 2-10
expertmeeting 2-10
expertmeeting 2-10
sfeerbeeld uit verhaal
sfeerbeeld uit verhaal

BIJEENKOMST OVER HET OERERF - OKTOBER 2017

Op 1 oktober hebben we met allen geïnteresseerden bij elkaar gezeten om te praten over de visie, de organisatie en de financiële commitment. We hebben o.a. allerlei casussen in groepjes besproken. Zaken die in de praktijk kunnen gebeuren in een woongemeenschap. Zo wordt het voor iedereen steeds duidelijker wat te verwachten en hoe dat we klikken met elkaar. Er begint een goede club mensen te ontstaan waarmee we Het Oererf nog sterker en steviger kunnen maken. Ook de lunch smaakte trouwens weer erg lekker.

bijeenkomst 1-10
bijeenkomst 1-10
bijeenkomst 1-10
bijeenkomst 1-10
bijeenkomst 1-10
bijeenkomst 1-10
bijeenkomst 1-10
bijeenkomst 1-10

BRAINSTORMBIJEENKOMST OVER HET OERERF - JULI 2017

Op 2 juli hebben we met alle geïnteresseerden gebrainstormd over Het Oererf. Dit deden we op Hoeve Hildernisse in Bergen op Zoom. We hebben dit vooral gedaan door het maken van individuele moodboards. Zo konden we aan elkaar vertellen wat we belangrijk vinden en hoe we de toekomst op Het Oererf allemaal voor ons zien. Het was ook een gezellige bijeenkomst waar we samen gegeten hebben van een lekkere door iedereen zelfgemaakte lunch.

Bijeenkomst Oererf
Bijeenkomst Oererf
Bijeenkomst Oererf
Bijeenkomst Oererf
Bijeenkomst Oererf
Bijeenkomst Oererf
Bijeenkomst Oererf
Bijeenkomst Oererf

EERSTE BIJEENKOMST MET GEINTERESSEERDEN - MEI 2017

We hadden 13 mei onze eerste bijeenkomst voor mensen die geïnteresseerd zijn in het Oererf. Dit hadden we georganiseerd in bezoerkerscentrum De Kraaijenberg in Bergen op Zoom. We hebben deze avond een presentatie gegeven over wat we hebben gedaan en wat mensen die op Het Oererf willen komen wonen kunnen verwachten. Dit ging samen met elkaar ontmoeten en samen eten en het was voor ons een nuttige bijeenkomst vanwege de input van buitenaf. Er was al snel behoefte naar een tweede bijeenkomst.

Doel: informeren en ontmoeten!
Doel: informeren en ontmoeten!
Bijeenkomst Oererf
Bijeenkomst Oererf
Bijeenkomst Oererf
Bijeenkomst Oererf
Na afloop de toren in!
Na afloop de toren in!

DE GEMEENTE EN ONS PLAN

We hebben een haalbaarheidsonderzoek gemaakt, om te kijken of wat we willen, te realiseren is. Dit is vooral een financieel verhaal. Met dit onderzoek kunnen we weer naar een bank en een gemeente. We zullen zeker moeten samenwerken met een gemeente omdat dit project geen standaard bouwverhaal is.

Ook kunnen we hiermee bij de gemeente aangeven dat ons project een meerwaarde heeft voor deze regio.

Zeker op het gebied van duurzaamheid kan het Oererf een educatieve waarde hebben, een voorbeeldfunctie. 

Begin april waren we op een bijeenkomst van de gemeente op Fort de Roovere over je (individuele of groeps)wensen voor de toekomst van de gemeente Bergen op Zoom. We konden daar mooi ervaren hoe ons plan binnen de vele andere duurzaamheidswensen past. En we hebben natuurlijk aangegeven wat wij graag zouden willen met ons woonproject. Er waren veel leuke en enthousiaste reacties. Hierna zijn we alweer tweemaal bij de gemeente Bergen op Zoom op bezoek geweest om te praten over onze plannen.

Foto: www.jouwtoekomstverhaal.nl
Foto: www.jouwtoekomstverhaal.nl

REFERENTIEPROJECTEN

We zijn vanaf januari gelijk begonnen om een aantal referentieprojecten te bezoeken, zodat we goed konden zien en horen hoe anderen een woongemeenschap hebben gebouwd  en vooral ook georganiseerd of hoe ecologisch bouwen in de praktijk gaat. Ook wilden we weten wat er mogelijk is qua bouw, vormen en materialen en wat ons aanspreekt.

We hebben de volgende projecten bezocht:

Aardehuizen - Olst
Aardehuizen - Olst
Iewan - Lent
Iewan - Lent
Srobouwhuis - Veghel
Srobouwhuis - Veghel
Strobouwhuis - Veghel
Strobouwhuis - Veghel
De Okelaar - Brussel
De Okelaar - Brussel
Strobouwhuis - Dordrecht
Strobouwhuis - Dordrecht

Voor meer informatie over de (actuele) voortgang, volg onze Instagram- of Facebookpagina.