top of page
Foto van schrijverBarbara

VERKLEIN JE ECOLOGISCHE VOETAFDRUK... SAMEN!

Enkele jaren geleden las ik 'De Verborgen Impact' van Babette Porcelijn, en dat maakte diepe indruk op me. Niet zozeer vanwege de specifieke acties om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen, maar eerder omdat de resultaten van de test aangaven dat zelfs als iedereen zou leven zoals ik, we nog steeds niet genoeg zouden hebben aan één aarde! Ik was flabbergasted, want ik ben een vegetariër, vlieg zelden, bezit slechts één auto met het gezin, reis naar mijn werk met de trein en leef zuinig met energie. Toch bleek mijn score op het gebied van spullen kopen slecht te zijn. Er was duidelijk ruimte voor verbetering.

 

Tegelijkertijd ontstond het idee van een ecologische woongemeenschap. En wat blijkt: dat is een effectieve stap om je ecologische voetafdruk te verminderen.

 

Maar wat is die ecologische voetafdruk ook alweer? Het geeft aan hoeveel natuurlijke hulpbronnen van de aarde nodig zijn voor jouw levensstijl. Vaak is onze huidige levensstijl niet in evenwicht met de draagkracht van de planeet. Stedelijke gebieden dragen aanzienlijk bij aan onze ecologische voetafdruk door hun hoge energieverbruik, overmatige consumptie en afvalproductie. Het gaat niet alleen om stads- versus plattelandsleven, maar ook om hoe we bouwen, welke energiebronnen we gebruiken en hoe we afval behandelen.

 

Dus, minder spullen kopen was mijn eerste besluit, maar wat kan Het Oererf, of welke eco woongemeenschap dan ook, bijdragen aan het verkleinen van deze voetafdruk?

 

1. Duurzaam bouwen: gebruik van duurzame materialen en technieken, zoals strobouw en biobased materialen, om energie-efficiënte huizen te creëren, waardoor kostbare hulpbronnen worden bespaard en bijgedragen wordt aan CO2-opname.

 

2. Voorzieningen delen: efficiënter gebruik van middelen door het delen van gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen, zoals wasruimtes, keukens en tuinen.

 

3. Duurzame energiebronnen: het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie, vermindert de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare bronnen en verlaagt de koolstofvoetafdruk.

 

4. Circulaire economie: stimuleren van hergebruik, recycling en minimalisering van afval om de levenscyclus van materialen te verlengen.

 

5. Educatie en bewustwording: als woongemeenschap de boodschap uitdragen naar de maatschappij en een voorbeeld zijn om mensen bewust te maken van hun ecologische impact en duurzame gewoonten te bevorderen. Een lopend vuurtje zijn dus!

 

Klinkt goed toch?

Door als gemeenschap samen te werken, draag je als individu ook bij aan een betere wereld.

Ik ben alleen maar enthousiaster geworden om zo'n ecologische woongemeenschap op te zetten. En ja, dat is zowel in de stad als daarbuiten mogelijk. Het ultieme doel is dat we met z'n allen genoeg hebben aan één aarde.

 

Wil je weten wat jouw verborgen impact is? Doe de test hier: http://www.mijnverborgenimpact.nl/


[Foto: Barbara, Zeeuwse kust]


Bronnen:


 

Recente blogposts

Alles weergeven
IN OPRICHTING
bottom of page