top of page
  • Foto van schrijverRoland

DUURZAAMHEID: KLEINE STAPPEN, GROTE IMPACT

Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die de woorden duurzaam en duurzaamheid niet kennen. Je kan geen krant openslaan of radio aanzetten of het komt wel een onderwerp met duurzaamheid voorbij. ‘De kracht van reclame is herhaling’ is een bekende marketingterm.  En dat klopt in grote lijnen ook wel. Ik denk wel als het gaat om duurzaamheid (definitie; in een duurzame wereld mens (people), milieu (planet) en economie (profit) zijn met elkaar in evenwicht, zodat we de aarde niet uitputten) dat veel mensen de werkelijke waarde en/of inhoud van duurzaam of duurzaamheid niet altijd goed voor ogen hebben. Of misschien wel duurzaamheid moe zijn geworden, vooral ook omdat duurzaamheid een containerbegrip geworden is voor velen. En dat is jammer.  Want het is én blijft knalhard nodig dat we hiermee aan de slag blijven (gaan). Meer, meer, meer ofwel kapitalistisch blijven denken en handelen is onhoudbaar.

Het kan niet oneindig door blijven gaan zoals het nu gaat.

 

Kijk eens om je heen en bekijk wat jij kunt doen, hoe klein of onbenullig het soms ook lijkt. Ruim bijvoorbeeld eens een kast op waar veel spullen instaan die je allang niet meer gezien hebt. En kijk dan met een realistische blik wat je nog echt nodig hebt of kunt hebben…. Denk eens anders na over het voedsel wat je eet, bijvoorbeeld i.p.v. ieder dag vlees, drie dagen per week en misschien ook kleinere hoeveelheden. De boodschappen die je doet; heb je alles wel echt nodig? Kan het niet met één zak chips i.p.v. met drie per week, of misschien helemaal niet meer ;). Is het wel echt nodig dat je dat ene bloesje of die ene broek die je zo mooi lijkt koopt? Kijk eens in de kledingkast hoeveel er nog hangt en/of ligt.

Ontspullen, consuminderen zijn zaken waar je zelf direct en makkelijk mee aan de slag kunt. Het zit hem echt niet altijd in grote dingen….


[Foto: door Roland gemaakt in de eigen buurt]

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


留言功能已關閉。
IN OPRICHTING
bottom of page