Waarom de naam ‘Het Oererf’? Het doet ons denken aan een traditioneel boerenerf, waar van alles gebeurt: planten groeien, dieren scharrelen en mensen werken. Het staat voor een plek waar iedereen welkom is en waar verschillende dingen samen kunnen bestaan en ontstaan.
Hoewel het woordje 'Oer' misschien primitief klinkt, betekent het eigenlijk terugkeren naar de basis. Die van onszelf en die van de natuur. In een tijd van technologische vooruitgang herinnert het ons eraan om te vertragen en opnieuw verbinding te maken met de natuurlijke wereld om ons heen, zonder echt terug te gaan naar de oertijd. Het omarmt juist de combinatie van oud en nieuw, waarbij traditionele ambachten (denk aan hout en stro) samenkomen met geavanceerde technologieën (zoals biobased producten). Zeker op het gebied van bouwen en wonen.
Eigenlijk kun je zeggen dat we terug willen naar de eenvoud van vroeger, maar wel met hedendaagse technieken die passen bij wonen in de toekomst. Back to the future dus!
Het idee om in kleine gemeenschappen te wonen is eigenlijk heel logisch. Mensen bloeien op in een gemeenschap, zoals ook te zien is in de Blue Zones. Gemeenschappen bieden meer steun en veerkracht. Door weer echt met elkaar verbonden te zijn, kunnen we een betere wereld bouwen waarin we voor elkaar zorgen en samenwerken. Dat is écht zo.
Het Oererf staat dus niet alleen voor een naam; het vertegenwoordigt een manier van leven waarin we in harmonie zijn met de natuur en met elkaar.
Nog even voor de duidelijkheid: we gaan niet leven als holbewoners, maar wel als een groep wild enthousiaste mensen!
[Afbeelding: mock-up van Het Oererf]
Comments